POOŠTRILI MJERE

Australci se spremaju prisiliti Facebook i Google na plaćanje novinarskih sadržaja

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 21.04.2020 08:05
  • Objavljeno 20.04.2020 u 16:54
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Miroslav Wranka

Australske vlasti naložile su regulatornoj agenciji u toj državi stvaranje pravilnika za Facebook i Google koji će te tehnološke divove prisiliti na plaćanje naknada australskim medijskim kućama za korištenje njihovih sadržaja

Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) dosad je radila na razvoju neobvezujućeg pravilnika, ali australske vlasti smatraju kako Facebook i Google neće dobrovoljno pristati na plaćanje sadržaja.

Pravilnik na kojem rade u ACCC-u temelji se na nizu preporuka iz prošlogodišnjeg istraživanja koje je, između ostalog, pokazalo kako u Australiji - osim što stvaraju probleme sa zaštitom privatnosti - Facebook i Google uzimaju poveći udio prihoda od oglašavanja online, iako veliki dio sadržaja kojeg nude dolazi od australskih izdavača.

Fotografije mjeseca

Dok smo mi gledali što se događa na Zemlji, velike su se stvari događale u svemiru

Pogledaj galeriju
8

U tom je izvješću predložen dobrovoljni pravilnik koji bi od tvrtki tražio pregovore s izdavačima radi plaćanja sadržaja, ali i savjetovao izdavače kako izmijeniti algoritme koji bi mogli imati utjecaja na plasman njihovog sadržaja online.

Obvezujući pravilnik na kojem se sad radi uključit će kazne i definirati na kakav se sve sadržaj odnosi. Nacrt bi trebao biti gotov do kraja srpnja.

Iz Facebooka su poručili kako su razočarani odlukom australskih vlasti jer su uložili milijune dolara kako bi podržali australske izdavače. U Googleu kažu kako od veljače ove godine pregovaraju s više od 25 australih izdavača oko izrade pravilnika, piše Verge.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!