STIGLO UPOZORENJE

Budite oprezni! U Googleu blokiraju desetke milijuna zlonamjernih poruka vezanih uz koronavirus

17.04.2020 u 12:32

Bionic
Reading

Broj pokušaja poslovnih prijevara pute e-pošte u SAD-u je dosegao povijesno najviše zabilježene razine dosad, a u Gmailu je dosad blokirano blizu četvrt milijarde zlonamjernih poruka

U Googleu su tijekom proteklog tjedna u webmail servisu Gmail dnevno blokirali prosječno 18 milijuna poruka sa zlonamjernim softverom koje su sadržajno bile vezane uz širenje pandemije koronavirusa. To je povrh dosad već više od 240 milijuna blokiranih e-mailova vezanih uz COVID-19.

U Googleu kažu kako uspijevaju blokirati većinu takvih poruka.Ipak, pozvali su korisnike Gmaila na oprez jer hakeri i dalje nastoje zlorabiti kriznu situaciju i ozračje nesigurnosti oko pandemije kako bi se dokopali važnih podataka te pokrali digitalne identitete, ali i vašu imovinu.

  • +15
Vlada predstavila Andriju, digitalnog asistenta u borbi protiv koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Kriminalci nastoje zlorabiti naivnost i lakovjernost korisnika Gmaila na više načina. Tako se, primjerice, pretvaraju kako im se obraćaju u ima službenih javnih zdravstvenih ustanova poput Svjetske zdravstvene organizacije ne bi li ih potakli na doniranje u nepostojeće svrhe ili preuzimanje te širenje zlonamjernog softvera.

Također se predstavljaju kao predstavnici službenih državnih institucija kako bi zlorabili tvrtke koje očekuju financijsku pomoć za preživljavanje krize ili se nastoje pridržavati uputa prema kojima trebaju ostati kod kuće.

U Googleu tvrde kako proaktivno nadziru i prate zlonamjerni softver povezan uz COVID-19 na svim svojim sustavima i poslovnim procesima.

Kako se zaštititi od pokušaja prijevare?

Korisnicima preporučuju redovne provjere pomoću paketa Google Security Checkup, izbjegavanje preuzimanja datoteka koje ne prepoznaju ili izgledaju sumnjivo, korištenje mogućnosti pregleda dokumenata ugrađene u Gmail (što može spriječiti automatsko preuzimanje zlonamjernog softvera) i temeljitu provjeru vodi li neka poveznica doista do odredišta do kojeg navodno vodi.

Neželjenu poštu i poruke koje sadrže zlonamjerni softver možete prijaviti Googleu i time pomoći u njihovom suzbijanju. Pokušaji prijevare phishingom u porastu su otkako se pandemija počela intenzivno širiti globalno.

Američka regulatorna agencija Federal Trade Commission objavila je kako su primili više od 15 tisuća pritužbi korisnika na prijevare, što je žrtve u Sjedinjenim Državama koštalo 12 milijuna američkih dolara.

Hakeri također napadaju tvrtke koje se oslanjaju na manje sigurnu IT infrastrukturu kako bi omogućile rad od kuće. Broj pokušaja prijevara lažnim poslovnim e-mailovima dosegnuo je najvišu razinu u povijesti, tvrde u analitičkoj tvrtci Proofpoint, piše Business Insider.