POTROŠAČIMA TEK DOGODINE

ARM će udvostručiti procesorsku brzinu s novim Cortex A72 rješenjem

04.02.2015 u 13:29

Bionic
Reading

Svijet je tek ugledao 2015., no kompanije od ključnog značaja za mobilno tržište poput britanskog ARM Holdingsa već imaju pripremljen materijal za sljedeću godinu. Najavili su tri noviteta koja će se pojaviti u mobilnim uređajima od 2016. nadalje, a najbitniji od njih je Cortex A72 CPU, 64-bitni ARMv8 dizajn za kojeg se navodi da je dvostruko brži od trenutnog Cortex A57 rješenja

Najavljen je još i novi Mali-T880 GPU, kakvih 1,8 puta brži od trenutne perjanice Mali-T760, baš kao i Corelink CCI-500 (koji obećava dvostruko veću propusnost za čipove). Što je najbitnije, proizvođači čipova već sada mogu kupiti spomenute dizajne te raditi na rješenjima koji će se u potrošačkim rukama naći sljedeću godinu.

Na društvenoj mreži Twitter, ARM Mobile je odlučio podijeliti još koji detalj vezan uz Cortex A72 dizajn na 16nm, za kojeg tvrde da je 3,5 puta brži od 28-nanometarskog Cortex-A15 uz 75 posto nižu potrošnju:


Vrijedi napomenuti da ARM nije otkrio u kakvoj vrsti mjerenja su noviteti brži i bolji, ali uzme li se u obzir da su točni - Cortex A72 polako performansama ulazi u niži segment Intelovih rješenja. Bilo kako bilo, proizvođači poput Samsunga, MediaTeka i RockChipa bi u mjesecima koji slijede trebali predstaviti svoje novitete. Qualcomm bi mogao učiniti slično, iako se i za sljedeću godinu pripremaju predstaviti vlastitu CPU arhitekturu za najsnažnije čipove. Slično vrijedi i za grafičkog diva Nvidia, koji se oslanja na vlastiti dizajn (Denver) za 64-bitni Tegra K1 SoC, dok 32-bitni Tegra K1 nosi ARM Cortex-A15.