NIJE KAO STEVE JOBS

Appleov šef predstavio novi proizvod - sebe

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 15.02.2012 12:09
  • Objavljeno 15.02.2012 u 12:09
Tim Cook

Tim Cook

Izvor: Screenshot / Autor: Apple

Tim Cook pokazao je da je spreman vući i javne poteze po kojima će se razlikovati od svog globalno slavnog prethodnika

Dok je bio živ, Appleov bivši šef Steve Jobs prema ulagačima se odnosio kao da su biološki otpad i rijetko se udostojao susresti s njima. Na Appleovu sreću, takav odnos nije bio dvosmjeran, sudeći po usponu dionice te tvrtke tijekom zadnjih deset godina.

Novi Appleov šef Timothy Cook opredijelio se za drukčiji pristup. Godinama je umjesto Jobsa održavao dobre odnose s Appleovim investitorima, pa je s time nastavio i na konferenciji u organizaciji investicijske banke Goldman Sachs, gdje je govorio o puno različitih tema, piše New York Times

Dobar dio pitanja i odgovora bio je vezan uz Appleov stav prema uvjetima rada u tvornicama njegovih prekooceanskih dobavljača, osjetljivoj temi koja je privukla pozornost šire javnosti nakon što je New York Times prošlog mjeseca objavio opsežan istraživački članak o njoj.

Cook je rekao da ne toleriraju dobavljače koji se ne pridržavaju Appleovih standarda rada i ljudskih prava. Korištenje maloljetne radne snage nazvao je odvratnim i ustvrdio da je, iako ga se rijetko može naći kod Appleovih partnera, njegova potpuna eliminacija najvažniji prioritet tvrtke iz Cupertina.

Kako bi suzbili predugo radno vrijeme, što je češći problem, jabučari će svaki mjesec na svom webu objavljivati podatke o tome tko se od njihovih dobavljača pridržava Appleovih standarda o radnom tjednu. Trenutno ih to čini njih 84 posto, naveo je Cook. Apple će i dalje objavljivati godišnje izvješće o prekršajima koje otkrije u tvornicama koje proizvode iPad, iPhone i druge proizvode.

Cook je ponovio predviđanje prema kojem će prodaja tableta s vremenom nadmašiti prodaju klasičnih osobnih računala. Rekao je, ne bez doze zajedljivosti, da se na sastanku razvojnih programera za fora aplikaciju za PC vjerojatno nitko ne bi pojavio, dok bi programeri za iOS teško svi stali i u veliku hotelsku dvoranu.

Nije ništa rekao o tome što Apple namjerava s gotovo 100 milijardi dolara (oko 570 milijardi kuna) gotovine kojom trenutno raspolaže. Tek je ponovio da tvrtkin upravni odbor o tome aktivno raspravlja, naznačujući kupovinu vlastitih dionica ili isplatu dividendi kao daleke mogućnosti.

Ponudio je tek mrvice većih nadolazećih planova na području poslovanja vezanog uz televizore, rekavši da još uvijek nemaju uređaj koji bi bio ravan iPhoneu ili iPadu, ali bi ga mogli imati u dogledno vrijeme.

Hoće li se po stilu vođenja tvrtke razlikovati od Jobsa? Cook je rekao da će se Apple i dalje držati fokus na stvaranju izvrsnih proizvoda te da neće mijenjati jedinstvenu kulturu koja vlada u tvoj tvrtki.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!