POTEZ BEZ PRESEDANA

Apple otkrio tko proizvodi iPhone, iPad...

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 16.01.2012 15:52
  • Objavljeno 16.01.2012 u 12:52
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Osim što je objavila popis dobavljača na globalnoj razini, tvrtka se obvezala poboljšati često neljudske uvjete rada u azijskim tvornicama

U 500 stranica dugom izvještaju obvezao se na obračun sa zlostavljanjem radnika, kako bi primirio kritike zbog toga što se pravi da ne vidi ponekad grozne uvjete rada u svom uglavnom azijskom lancu opskrbe.

Objavljivanje naziva 156 tvrtki koje predstavljaju 97 posto Appleova lanca opskrbe dramatičan je potez bez presedana, neuobičajen za industriju čija zarada uvelike ovisi o proizvodnji komponenti u inozemstvu.

Za Apple je to još neobičnije, zna li se da je riječ o kompaniji koja poznata po iznimnoj tajnovitosti.

Njezin suosnivač i direktor Steve Jobs je do svoje smrti u listopadu prošle godine željeznom rukom držao pod velom tajne sve što se događalo u tvrtci te je uspješno preobrazio u najveću svjetsku tehnološku kompaniju.

Čini se da će njegov nasljednik Tim Cook imati drukčiju politiku. Za podatke koji su objavljeni, piše Reuters, Appleova konkurencija i ulagači su inače spremni platiti.

Appleov popis kulminacija je unutarnjeg preispitivanja tvrtkinog lanca opskrbe, koji je tijekom godina obuhvatio stotine provjera i revizija kompanija s kojima Apple surađuje, poput Foxconna i Hon Hai Precision Industry, Samsunga... Radni uvjeti u Foxconnu našli su se na udaru kritika nakon učestalih samoubojstva radnika u njegovim kineskim tvornicama.

Apple je objavio da je otkrio šest aktivnih slučajeva korištenja maloljetne radne snage kod pojedinih dobavljača komponenti te trinaest takvih prijašnjih slučajeva.

Revizija je također u Kini otkrila niz prekršaja i nepravilnosti, među kojima su nepoštivanje ugovorene isplate plaće, korištenje strojeva bez provođenja sigurnosnih mjera, testiranje djelatnica na trudnoću i djelatnosti kojima se ugrožava okoliš. Nije objavljeno gdje su zabilježeni takvi slučajevi.

Tijekom prošle godine provedeno je 229 revizija, 80 posto više nego 2010. godine. Od 2007. do 2010. kompanija je provela samo 288 provjera.

Ispitane su sve razine lanca opskrbe, uključujući i završne faze sklapanja proizvoda. Ugovor je raskinut sa samo jednom tvrtkom.

Samo 38 posto tvrtki dobavljača držalo se predviđenog radnog vremena od 60 sati tjedno, a inozemni radnici plaćali su prekomjerne naknade agencijama za zapošljavanje kako bi dobili posao u Appleu.

Jedan od idućih koraka, najavio je Reutersu Cook, bit će značajno poboljšanje prekovremenih i potpuno uklanjanje zapošljavanje maloljetnih osoba. Dozvolit će nadzor nezavisne inspekcije, sastavljene od članova udruge Fair Labor.

Poslovanje Applea jako ovisi o dobavljačima, odnosno o tome da tvrtka dobije prioritet pri proizvodnji i isporuci. Moguće je da će ovim potezom potaknuti druge korporacije na raščišćavanje svojih nerijetko mutnih lanaca proizvodnje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!