PRESTIGLI SAMSUNG

Apple je sad najveći proizvođač smartphonea

05.03.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Ako je za vjerovati podacima analitičke kuće Gartner, Apple je u posljednjem kvartalu 2014. godine skinuo Samsung s trona kada je riječ o isporučenom broju pametnih telefona. Dok su u kompaniji iz Cupertina prodali 74,83 milijuna jedinica, južnokorejski div je isporučio 73,03 milijuna uređaja

'Snažan Appleov ekosustav i novi modeli iPhonea (6 i 6 Plus) doveli su do toga da su stariji korisnici mijenjali svoje uređaje za njih, ostajući unutar iOS platforme', piše u izvješću Gartnera, a posebno se napominje i činjenica da je dobar dio novih korisnika privukao i veći ekran modela 6 Plus. U Kini i SAD-u je prodaja narasla za 56 i 88 posto, a sad valja vidjeti hoće li se trend nastaviti i dalje.

Istovremeno, po Gartneru je količina prodanih pametnih telefona u 2014. prešla milijardu jedinica, a pametni telefoni su ugrabili dvije trećine globalnog mobilnog tržišta.


Utrka za vodeću poziciju je ipak sve - samo ne gotova. Usprkos lošijem stanju unutar Samsunga tijekom 2014. godine, koji je u odnosu na 2013. izgubio više od šest postotnih bodova udjela na tržištu pametnih telefona, južnokorejski div je i dalje potpuno dominantan kada se gledaju ukupni rezultati.

Samsung je tako 2014. zaključio s 24,7 posto udjela na tržištu, dok je Apple u odnosu na 2013. narastao za svega 0,1 postotni bod na 15,4 posto udjela. Najviše su ugrabili relativno novi ozbiljni igrači smartphone segmenta, Lenovo, Xiaomi i Huawei - no pred njima su milijuni i milijuni jedinica da bi uopće mogli početi ugrožavati vodeći dvojac.

Više podataka i detalja je moguće pronaći u izvornom izvješću