NOVA PRAVILA

Apple i službeno obećao: Stiže upozorenje ako će novi softver usporiti vaš iPhone

24.05.2019 u 13:39

Bionic
Reading

Kako bi svima pokazao da mu je stalo do svojih korisnika, američki proizvođač sklopio je ugovor s nadležnim tijelom koji, među ostalim, osigurava da korisnici dobiju iskreniji uvid u softver koji pokreće njihove skupocjene iOS uređaje

Apple je službeno obećao da će biti direktniji prema svojim korisnicima vezano uz zdravlje i performanse njihove iPhone baterije. Kompanija je potpisala ugovor s Competition and Markets Authorityjem (CMA, Nadležnim tijelom za konkurentnost i trgovinu) prema kojem će sve korisnike morati upozoriti u slučaju kada nova verzija softvera uspori njihov uređaj.

Podsjetimo, Apple se već jednom našao u problemima zbog softverskog usporavanja uređaja koje je svojevremeno opravdao stabilnijim performansama i 'zasladio' jeftinijim servisom baterija.

CMA je već jednom imao Apple na meti - prošle godine je proizvođaču iPhonea zamjerio da kupce nije dovoljno jasno upozorio da njihov softver usporava starije modele zbog značajke dizajnirane za regulaciju baterije.

Apple je, naravno, u međuvremenu izdao hrpu novih alata kojima korisnici mogu utjecati na iPhoneov radni vijek i performanse, no ovo je prvi put da iza svega stoji upravno tijelo koje će, ukoliko div iz Cupertinea prekrši pravila, cijelu stvar odvesti pred sud.

lupili i ostali živi

'Internet nikad neće zaživjeti', 'Apple neće napraviti telefon' i druge najgore poslovne procjene u povijesti

Pogledaj galeriju

CMA je odobrila sve pozitivne Appleove geste - uključujući novo pravilo prema kojem će kompanija formalno obavijestiti korisnike kada stiže nova softverska nadorgradnja koja bi mogla utjecati na performanse njihovih uređaja.