REDOVNO ČIŠĆENJE

Proaktivnost na djelu: U Facebooku su pobrisali hrpetinu lažnih korisničkih računa

24.05.2019 u 12:03

Bionic
Reading

S najveće društvene mreže svijeta uklonjeno je tek nešto manje lažnjaka nego što ima pravih korisnika

U prva tri mjeseca ove godine u Facebooku su počistili 2,2 milijarde lažnih korisničkih računa, gotovo koliko je i stvarnih korisnika te društvene mreže.

Taj je podatak, između ostalih, objavljen u trećem izdanju izvješća Community Standards Enforcement, kojim Facebook obavještava javnost kako svoju platformu čisti od lažnih korisničkih računa, nepoćudnih sadržaja, nelegalnih aktivnosti, spama i tome sličnog.

dobro dođu

Pet trikova za Facebook koje biste trebali znati

Pogledaj galeriju

Zabilježeno je značajno povećanje broja lažnih korisničkih računa. Gotovo ih je dvostruko više nego u zadnjem kvartalu prošle godine - 2,19 milijardi naspram 1,2 milijarde - što u Facebooku pripisuju automatiziranim napadima s ciljem stvaranja velikog broja korisničkih računa odjednom.

Ta društvena mreža ima 2,38 milijardi pravih mjesečno aktivnih korisnika, što govori koliko su zlonamjerne aktivnosti uzele maha.

U porastu je i broj objava označenih kao govor mržnje. Tijekom prvog tromjesečja 2019. godine uklonili su ih četiri milijuna, dok ih je u prethodnom kvartalu bilo 3,3 milijuna, a u istom razdoblju prošle godine 2,5 milijuna.

U Facebooku su se pohvalili kako sad bolje proaktivno prepoznaju takav sadržaj: sami su ih našli 65,4 posto (naspram prijašnjih 58,8 posto). Prije godinu dana bili su na 24 posto.

U šest područja pokrivenih izvješćem proaktivna detekcija otkrila je više od 95 posto spornog sadržaja, piše Business Insider.