ćevap ili pljeskavica?

Oumuamua, misteriozni međuzvjezdani objekt i dalje zbunjuje svjetske znanstvenike

24.05.2019 u 13:00

Bionic
Reading

Zdenek Sekanina sa JPL-Caltecha sugerira da bi objekt mogao biti ulomak niske gustoće iz kometa koji se raspao pri prolasku u blizini Sunca. Druga teorija kaže da je riječ o poroznoj hrpi ledene prašine

'Oumuamua, međuzvjezdani misteriozni objekt koji je prošle godine na kratko posjetio unutarnji Sunčev sustav, i dalje zbunjuje znanstvenike. Astronomi se još uvijek svađaju o čemu je riječ - asteroidu, kometu ili nečemu nama nepoznatom, možda čak svemirskom brodu kakve nama nepoznate civilizacije? Zapravo, nitko nije siguran ni kojeg je oblika; podsjeća li više na ćevap ili pljeskavicu.

O tome je objavljeno niz znanstvenih radova, tportal je svojedobno objavio i razgovor s nekim od vodećih stručnjaka koji su pratili kretanje ovog misterioznog tijela. A sada Zdenek Sekanina sa JPL-Caltecha sugerira da bi objekt mogao biti ulomak niske gustoće iz kometa koji se raspao pri prolasku u blizini Sunca.

'Prije nego što smo ga spazili, ‘Oumuamua, bio je dio međuzvjezdanog kometa. Kako se komet približavao našem Suncu - nakon milijardi godina provedenih u putovanju između zvijezda - raspao se. Dok su ga naši teleskopi uhvatili, on je postao tek fragment, ostatak epskog putovanja', smatra ovaj češko-američki znanstvenik.

Astronom NASA-e otkriva istinu o 'Oumuamui Izvor: Društvene mreže / Autor: Unexplained Mysteries

Članak Zdeneka Sekanine svakako je intrigantan, smatra Darryl Seligman koji s kolegom Gregom Laughlinom sa sveučilišta Yale istražuje misterioznog prolaznika kroz naš sustav. Njih dvojica istražuju neke druge scenarije, uključujući mogućnost fragmenta sastavljenog prvenstveno od molekularnog vodikovog leda, materijala koji je teorijski opisan, pa čak i predložen kao sastavni dio tamne tvari, ali još nije uočen. Druga mogućnost je da je 'Oumuamua tzv. fraktalni agregat, porozna hrpa ledene prašine.

'U svakom slučaju', kaže Seligman, 'posljedice za formiranje planeta su izuzetno zanimljive.'