ehtesab

Aplikacija koja pomaže Afganistancima nakon što su talibani preuzeli vlast: 'Dok god budemo mogli, ili dok talibani ne isključe internet, mi ćemo nastaviti'

  • Autor: Siniša Malus
  • Zadnja izmjena 20.09.2021 12:05
  • Objavljeno 20.09.2021 u 11:37
tportal

Izvor: EPA / Autor: tportal/STRINGER

Kad su prošlog mjeseca talibani ušli u Kabul, tim koji stoji iza mobilne aplikacije Ehtesab pobjegao je iz njihovog gradskog ureda. No nastavili su svoj rad kako bi Afganistancima pružili ključne informacije, na primjer o tome koje su ceste zakrčene ili u kojim je dijelovima grada bilo nasilja

Ehtesab je pokrenut prije tri godine s ciljem pružanja obavijesti u stvarnom vremenu i informacija o incidentima u Kabulu, piše Danas.

Tadašnji cilj je bio da se stanovnici povežu i premoste jaz u komunikaciji između građana i javnih dužnosnika.

Aplikacija poziva mještane da prijave incidente iz cijelog grada, uključujući sve, od prekida u telekomunikacijama do mogućih planiranih demonstracija. Ta izvješća zatim provjerava tim stručnjaka za sigurnost Ehtesaba.

Raste broj korisnika

Sada je ova aplikacija dobila novo značenje zbog brzih političkih i društvenih promjena koje su se dogodile otkako su talibani preuzeli vlast.

Iako je, prema ranijim podacima, aplikacija preuzeta samo 5000 puta, što je vrlo mali broj u usporedbi s milijunima stanovnika Kabula, tvrtka kaže da je broj korisnika naglo porastao u posljednjih nekoliko tjedana.

'U posljednje vrijeme svakako je u fokusu izvješćivanje o pristupu hrani, bankama i mogućnosti kretanja gradom', kaže za CNN Sara Wahedi, osnivačica Ehtesaba, koja trenutno vodi tim iz Kabula u New Yorku te završava studij ljudskih prava na Sveučilištu Columbia.

  • +11
  • +8

Talibani na ulicama Kabula

Izvor: EPA / Autor: STRINGER

'Pokušavamo smanjiti tjeskobu u svakodnevnom životu najbolje što možemo u trenutnoj situaciji. No glavni problem koji sada imam je - kako osigurati da moj tim bude siguran', kaže Wahedi.

Korisnici aplikacije šalju svoja izvješća o jednoj od pet kategorija: sigurnosti, prometu, električnoj energiji, korupciji i drugima.

Aplikacija im daje upute za pružanje informacija, uključujući lokaciju, pisani opis i fotografiju ili videozapis.

Kad se podaci potvrde iz najmanje dva izvora, aplikacija šalje obavijesti korisnicima, postavlja ih na kartu Kabula i dodaje sve dostupne nove informacije.

Otkad su talibani zauzeli Afganistan, rad u Ehtesabu postao je ne samo opasniji, nego i izazovniji.

Aplikacija je ranije mogla koristiti podatke lokalne policije i podatke državnih dužnosnika za provjeru izvješća.

No sada se više oslanja na novinske izvještaje, podatke stranih veleposlanstava i Ujedinjenih naroda, a u posljednje vrijeme u Kabulu ih je sve manje.

  • +1

Vojna oprema ostavljena talibanima

Izvor: Profimedia / Autor: MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES / Shutterstock Editorial / Profimedia

Unatoč tim poteškoćama, kao i zabrinutosti da bi talibani mogli zabraniti internet - kao što su učinili početkom 2000-ih - Wahedi kaže da njezin tim ne odustaje.

'Jedna od stvari koje nas motiviraju da nastavimo sa svakodnevnim radom to je što znamo da smo u stanju učiniti nešto konkretno kako bismo pomogli stanovnicima Kabula', kaže ona.

'Dok god budemo mogli, ili dok talibani ne isključe internet, mi ćemo nastaviti raditi', dodala je Wahedi.

Planirano je da će Ehtesab postati operativan u još najmanje pet afganistanskih gradova do prosinca, ali Wahedi kaže da će povratak talibana vjerojatno utjecati na planove.

Kako do ruralnih područja

Tvrtka pokušava pronaći način da dođe do ne samo Afganistanaca koji imaju pametne telefone, već i onih u ruralnim područjima koji imaju skromnije uređaje i samo 3G internet.

Wahedi u međuvremenu kaže da bi tim pozdravio pomoć međunarodne tehnološke zajednice, posebno kada su u pitanju stručnjaci u područjima poput praćenja lokacije i satelitskih usluga.

'Zaista nam trebaju najbolji umovi na području tehnologije koji će raditi s nama kako bismo mogli iskoristiti maksimalni potencijal aplikacije. Imamo puno talenta u Afganistanu i ima puno afganistanskih tvrtki koje rade sjajan posao. No, nažalost, kad su došli talibani, svi su spakirali kofere i otišli', dodaje Wahedi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!