OPERATIVNI SUSTAVI

Android Q možda neće koristiti tipku za natrag, evo čime je planiraju zamijeniti

19.02.2019 u 12:42

Bionic
Reading

Novo sučelje za operativni sustav iz Googlea preuzima nekoliko korisnih elemenata iz webOS-a, operativnog sustava koji je među ostalim 'inspirirao' dio iOS sučelja za iPhone X, XR, XS i XS Max

Androidova tipka za nazad možda odlazi u ropotarnicu povijesti, a zamijenit će ju brzi potez prstom prema lijevo od tipke home. XDA Developers već neko vrijeme kopa po neslužbenoj verziji koda za Android Q, a najnovije otkriće ima veze sa konačnim umirovljenjem tipke za nazad, kao i bržu animaciju za mijenjanje aplikacija potezom prema desno.

Nokia 8 Sirocco fotografije Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Način na koji geste rade u Androidu 9 u slučaju Google Pixela jke pomoću 'pilule' pored koje se tipka za nazad pojavljuje samo kada je potrebna. Ako želite multitasking, povlačit ćete prstom prema gore. Drugi smartfoni koji koriste Android 9 imaju tradicionalno sučelje sa tri tipke, dok drugi posežu za sučeljima koja se oslanjaju isključivo na geste kako bi se riješili navigacijske trake.

Ako pogledamo izvan domene Androida, vidjet ćemo i nedavno izašle iPhone uređaje koji imaju sličan sustav gestikulacija, s time da kod njih gesta za nazad radi pomakom prsta s lijeve strane ekrana. Evo kako Googleov sustav gestikulacija funkcionira na Androidu Q.

Izvor: Društvene mreže / Autor: XDA Developers

Premda nije sigurno hoće li ovaj neimpresivni sustav uopće zavšiti na Androidu Q, on pokazuje da Google nije ni sam siguran kako će korisnici prebacivati ekran između nekoliko otvorenih aplikacija. Čak i da ovo što smo upravo vidjeli završi na Pixelu, ne postoji prevelika šansa da će ga koristiti ostatak Android ekosustava.

TEHNO PREPORUKE

Imate novi Android smartfon? Odabrali smo zanimljive aplikacije

Pogledaj galeriju

Kad smo već kod sustava gesti, vrijedi naglasiti da je nekad davno postojao Palm Pre, telefon koji je prvi uveo 'potez prema gore za mijenjanje aplikacija' i sve ostale geste koje vidimo na modernim telefonima. Ako je već Apple kopirao dio Palmovog sučelja, na kraju dana nikom nije jasno zašto to ne bi učinio i Google. Svi Androidi liče na iPhone, svi iPhonei liče na Palm Pre - čega se onda sramite!?

Izvor: Društvene mreže / Autor: Nafetz