ZA NE POVJEROVATI

Analizirajte urin pomoću iPhonea?

05.07.2013 u 08:00

Bionic
Reading

UChek analizira 'trakice za analizu urina' i korisniku ispisuje rezultate u tekstualnom obliku. No odrađuje li iPhone dio koji bi ljudi mogli napraviti sami?

Pametni telefoni tako su nazvani zbog svojih velikih mogućnosti. No može li jedan iPhone zamijeniti medicinski laboratorij?

Upravo na to pitanje traži odgovor američka Agencija za lijekove (FDA). Kako piše The Verge, aplikacija uChek tvrdi da može analizirati ljudski urin pomoću fotografije uzorka i korisniku dati osnovne informacije o njegovu zdravlju.

Tvrtka Biosense mora u roku od 30 dana dokazati da aplikacija zaista pruža relevantnu analizu urina.

Aplikacija UChek zapravo očitava rezultate s 'trakica za analizu urina' poput onih koje koriste dijabetičari.

Kada je postavljena na 'ručno' očitavanje, aplikacija pomoću kamere na iPhoneu jednostavno očita boje na 'trakici' i 'prevede' ih u tekstualne rezultate.

Kod 'automatskog' očitanja, potrebno je 'trakicu' ubaciti u poseban držač, postaviti na bijelu podlogu, prekriti kutijom 'Cuboid', namjestiti iPhone na vrh kutije i pričekati analizu.

Autori tvrde kako aplikacija u kombinaciji s kutijom Cuboid funkcionira poput poluatomatskog uređaja za analizu urina kakav je moguće kupiti na tržištu.

Paket UChek, koji uključuje i kutiju Cuboid, zasad je dostupan samo u Indiji i SAD-u po cijeni od 40 dolara (230 kuna), no to bi se moglo promijeniti ako FDA uskrati svoj blagoslov.