ZELENO SVJETLO

Amerikanci kreću u cyberrat protiv ISIS-a

29.04.2016 u 10:55

Bionic
Reading

Sjedinjene Države otvorile su novu crtu bojišnice prema islamističkim radikalima. Šest godina staro Zapovjedništvo za cyber ratovanje po prvi put je dobilo nalog za bojno djelovanje

Uključivanje cyberpostrojbi u borbu protiv ISIS-a odraz je nastojanja američkog predsjednika Baracka Obame da brojna tajna oružja i alate dosad usmjerene na druge zemlje (ponajprije Kinu, Iran, Rusiju i Sjevernu Koreju) upotrijebi protiv islamista.

Cilj cyberkampanje je onemogućiti ISIS u širenju njihovih poruka, novačenju online, prijenosu zapovijedi i svakodnevnom funkcioniranju (recimo, isplati plaća borcima). Trebala bi uz to još i diskreditirati ISIS te odvratiti potencijalne novake od pristupanja njihovim redovima. Ukratko, omesti ih i izolirati na svaki mogući način.


Kako će to napraviti? Riječima američkog zamjenika ministra obrane Roberta O. Worka, bacat će cyberbombe. Kampanju provodi mali broj nacionalnih timova, cyberpostrojbi ustrojenih donekle po uzoru na specijalce, koji se ubacuju u mreže militanata i prate ih, nastojeći otkriti navike online zapovjednika ISIS-a kako bi ih mogli oponašati i promijeniti im poruke te tako unijeti zabunu u njihove redove. U drugim slučajevima nastojat će presresti transakcije i plaćanja online.

Javna rasprava o korištenju cybernaoružanja radikalan je zaokret za Bijelu kuću. Još do prije koju godinu američke vlasti nisu bile spremne priznati kako razvijaju napadačka cyberoružja. Naravno, nije isključeno kako je objava sama po sebi dio specijalnog ratovanja.