SPARROW

Amazon pokazao robota skladištara, evo kako je to utjecalo na radnike

15.11.2022 u 08:58

Bionic
Reading

Nov će stroj moći prepoznati, izabrati i prenijeti različite proizvode u Amazonovim skladištima, produbivši robotizaciju kadra koji u zadnje vrijeme izlaz iz teških radnih uvjeta uglavnom nalazi u osnivanju sindikata

Globalni online dućan Amazon predstavio je najnovijeg robota skladištara pod imenom Sparrow (vrabac). Riječ je o prvom robotskom sustavu u Amazonovim skladištima koji može prepoznati, izabrati i prenositi određene proizvode. Robotska ruka za to koristi umjetnu inteligenciju, kažu iz Amazona.

Kompanija navodi da korištenjem robota u skladištima sve operacije može provoditi učinkovitije i sigurnije. 'Sparrow će preuzeti repetitivne zadatke, omogućivši našim zaposlenicima da se usredotoče na druge stvari, a u isto vrijeme će podići i razinu sigurnosti' kažu službena glasila.

'Sparrow će istovremeno povećati učinkovitost u ključnom dijelu pakiranja pošiljki te ubrzati dostavu našim kupcima'. Dodavanjem robota u skladišta kompanija je uspjela, kažu, stvoriti više od 700 novih radnih kategorija, piše Engadget.

Tim rečeno, Amazon nije najpoznatiji po uvjetima rada u skladištima - pogotovo onima u kojima rade roboti. U 2020. je izašlo izvješće koje navodi da je između 2016. i 2019. broj ozbiljnih ozlijeda u raznim skladištima bio 50 posto viši nego u onima gdje nema robota.

Korištenjem robota, prema izvješću, Amazonu je omogućilo da poveća broj kvota, požurivši radnike da skeniraju 400 artikala na sat, dok su do tad brojali samo sto.

'Podaci su poduprijeti izjavama zaposlenika i bivših sigurnosnih stručnjaka koji navode da je kompanija koristila robote za povećanje kvota do razine gdje ljudska bića ne mogu raditi bez rizika ozlijeda', piše u izvješću.

  • +8
Amazon Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Prošlog je srpnja američka vlada napravila istragu u Amazonu zbog nesigurnosti na radnom mjestu. Administracija za zdravlje i sigurnost na radu provela je istraživanje koje je 'uz sve ostalo, vezana uz Amazonov tempo rada u skladištima'.

Amazon je Sparrow otkrio u sjeni pokušaja osnivanja radničkog sindikata na lokacijama gdje roboti polako preuzimaju ljudska radna mjesta. Radnici u JFK8 centru za pakiranje u Staten Islandu pokušali su osnovati sindikat, postavši prvim Amazonovim skladištem kojem bi to pošlo za rukom.

Kompanija se suprostavila i prozvala rezultate glasanja nevažećima. Radnici iz Albanyja u New Yorku u svojem su skladištu, u međuvremenu, glasali protiv sintikalizacije - nakon što je Amazon proveo kampanju za suzbijanje.