nakon što je izgubio natječaj

Bezos ne odustaje od utrke na Mjesec: NASA-i nudi dvije milijarde dolara - oni šute

27.07.2021 u 10:15

Bionic
Reading

Osnivač Amazona Jeff Bezos ponovo pokušava sklopiti ugovor s američkom svemirskom agencijom NASA-om, nakon što je njegova tvrtka Blue Origin izgubila na natječaju za izgradnju prve komercijalne letjelice za slijetanje na Mjesec

U otvorenom pismu direktoru NASA-e Billu Nelsonu, Bezos je ponudio dvije milijarde dolara za pokrivanje troškova NASA-e ove godine i tijekom naredne dvije godine za razvoj i proizvodnju mjesečevog 'landera' - ako se njegovoj kompaniji ponovo dopusti nadmetanje s tvrtkom SpaceX Elona Muska.

NASA se za sada nije javno oglasila.

NASA je u travnju dodijelila 2,9 milijardi eura Elonu Musku i njegovoj kompaniji SpaceX te je tima odbila Bezosovu kompaniju Blue Origin. Radi se o ugovoru za razvoj i proizvodnju letjelice za slijetanje astronauta na Mjesec početkom 2024. godine.

NASA je ranije izabrala SpaceX zbog dokazano uspješnih misija i najpovoljnije ponude. Prema planu, SpaceX-ova cilindrična raketa Starship će ponijeti astronaute NASA-e u prvu misiju na Mjesec od Apolla 17 koji je lansiran 1972. godine.

Ugovor sa SpaceX-om je dio NASA-inog programa Artemis.

Povratak astronauta na Mjesec do 2024. smatra se odskočnom daskom za prvu ljudsku misiju na Mars.

Misija NASA-e uključuje četvero astronauta koji će svemirskom letjelicom Orion američke svemirske agencije biti lansirani u mjesečevu orbitu, a potom će se dvojica astronauta prebaciti na 'lander' SpaceX-a na završnom putovanju na Mjesec.

  • +25
Jeff Bezos leti u svemir Izvor: Profimedia / Autor: UPI / Alamy / Alamy / Profimedia

Oni će istraživati površinu Mjeseca oko tjedan dana i potom se vratiti na Zemlju.

Muskov Starship predstavlja radikalni pristup slijetanju i uključuje inovativne motore na metan.