ROBOTSKO STRAŠILO

Aljaska upošljava robote kako bi rastjerala divljač oko zračnih luka

03.04.2024 u 10:30

Bionic
Reading

Robot Aurora iz Boston Dynamicsa testira se kako bi spriječio neželjene susrete između zrakoplova i divljih životinja - poput ptica selica

Vlada Aljaske ima novog četveronožnog robota koji drži ptice selice i druge životinje podalje od pista u međunarodnoj zračnoj luci Fairbanks. Robot pas Boston Dynamicsa zove se Aurora, a ministarstvo prometa i javnih objekata Aljaske prošlog ga je mjeseca predstavilo na Instagramu, rekavši da će biti testiran kako bi 'poboljšao i povećao sigurnost u zračnoj luci' - pokušavajući spriječiti opasne susrete između zrakoplova i divljih životinja, piše Verge.

Tijekom obraćanja odborima za prijevoz Predstavničkog doma i Senata Aljaske 19. ožujka, voditelj robota Ryan Marlow rekao je da je agencija odlučila isprobati Auroru nakon što su planovi za raspršivanje repelenata poput soka od grožđa iz letećih dronova ocijenjeni prerizičnima. Prema Marlowu, Aurora će početi s radom na početku sezone ptica selica ove jeseni, patrolirajući svaki sat u blizini piste.

Agencija će također testirati kako velike životinje poput medvjeda i losa reagiraju na Auroru, a Marlow napominje da bi se paneli robota mogli zamijeniti kako bi nalikovao lisici ili kojotu. 'Jedina svrha ovoga je djelovati kao grabežljivac i omogućiti nam da uzrokujemo reakciju kod divljih životinja bez potrebe za korištenjem drugih sredstava', rekao je Marlow.

Marlow je za Anchorage Daily News rekao da je korištenje robota (koji je financiran federalnom donacijom i obično košta oko 70.000 dolara) bolje od pravog psa. 'Border Collie zahtijeva hranu, obuku, toplinu i ne prikuplja podatke umjesto nas', rekao je Marlow. 'Umjesto korištenja eksploziva, zračnih sprejeva ili kemikalija, ovo je nesmrtonosno, nekemijsko sredstvo odvraćanja divljih životinja.'

Prema bazi podataka Savezne uprave za zrakoplovstvo, prošle su godine u blizini zračnih luka na Aljasci prijavljena 92 sudara zrakoplova i životinja. Aurorino testiranje čini se manje čudnim od drugih sredstava za odvraćanje divljih životinja, no neki ljudi na Instagramu imaju zabrinutosti u vezi s nadzorom. Isti četveronožni roboti Boston Dynamics bili su globalno testirani za razne vojne i policijske primjene, pri čemu je policija New Yorka tijekom posljednjih nekoliko godina bila posebno kritizirana zbog korištenja robota.