INTERNET STVARI U LETU

Airbus će u zrakoplovima pratiti sve što radimo, pa i u WC-u

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 16.09.2019 09:34
  • Objavljeno 16.09.2019 u 09:34
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: John Keates / Alamy

Tvrtka Airbus je počela u zrakoplovima testirati novu tehnologiju koja bi trebala povezati putnike i posadu s elementima kabine, uključujući sjedala, teret i WC

Planovi uvođenja Connected Experience, tehnološke platforme koja počiva na internetu stvari, najavljeni su prošle godine na sajmu Airline Passenger Experience Association Expo.

Osmišljena je kako bi u stvarnom vremenu pratila stanje u kolicima s obrocima, prostorima za smještaj prtljage i tome slično kako bi omogućila stvaranje personaliziranijeg iskustva putovanja, koje je ujedno lakše digitalno pratiti i analizirati.

Testiranje se trenutno obavlja u zrakoplovu-laboratoriju A350-900 Flight Lab u Hamburgu (Njemačka) i obuhvaća, između ostalog, sjedala iSeat tvrtke Recaro koja imaju ugrađene senzore u naslonu za ruke i leđa te tacni.

Hi-TECH i ZDRAvlje

Evo kako Internet stvari pomaže oboljelima od raka, dijabetesa, astme, depresije...

Pogledaj galeriju
10

Svako sjedalo trebalo bi odaslati zeleni signal kad je sigurnosni pojas zakopčan i crveni kad nije. Ispred WC-a su postavljene kamere kako bi se izmjerilo vrijeme koje putnici provode u čekanju na red, ali i pomoglo u procjeni kad bi nekome tko je unutra mogla zatrebati pomoć.

Podaci prikupljeni na ovaj način bit će postavljeni na servis u računalnom oblaku Skywise, Airbusovu otvorenu podatkovnu platformu namijenjenu zrakoplovnoj industriji.

Trebali bi posadama zrakoplova i putnicima ponuditi, primjerice, informacije o tome koji je WC najčešće u uporabi tijekom leta ili koji je prostor za prtljagu slobodan u bilo kojem danom trenutku.

U Airbusu se nadaju kako će Connected Experience upogoniti na redovnim letovima zrakoplova A321 tijekom 2021. godine, dok bi A350 trebao doći na red 2023., piše Business Insider.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!