USKRSNUĆE NA WEBU

Ah, kakva nostalgija, vratimo se zajedno u svijet Maca 80-ih

19.04.2017 u 09:29

Bionic
Reading

Projekt Internet Archive poznat je po objavama klasičnih komada softvera poput MS-DOS-a, Amige, Windowsa 3.1 i brojnih arkadnih igara. Na red je sada napokon došao i klasični Macintosh

Golema internetska arhiva odnedavno je objavila brdo softvera Mac OS Systema iz 80-ih i 90-ih, kao i klasična  računala Macintosh 128K i 512K. Kako je ipak riječ o novom dobu, neće biti potrebno mijenjati floppy diskete za testiranje svega iz te ere, već je dovoljno preuzeti sadržaj izravno na računalo ili tek pokrenuti emulator koji se vrti u internetskom pregledniku. 

Na ovoj svojevrsnoj muzejskoj izložbi nalazi se preko 40 komada softvera, što uključuje i funkcionalna izdanja Mac OS Systema 6 i 7.1 s različitim predinstaliranim softverom. Tu su i emulacije za igre Dark Castle, Lode Runner, Space Invaders, ali i programi poput Microsoft MultiPlana V 1.11, Microsoft Flight Simulatora, MacPainta te MacWritea 4.5.

S obzirom na starost softvera, ne čudi to da neki komadi imaju više ili manje problema čak i pri emulaciji u pregledniku. Kolekciji je moguće pristupiti na Internet Archiveu.

Arhiva napominje da je riječ o prvoj kolekciji stvarčica iz 1984. do 1989. godine te da valja očekivati još mnogo toga s vremenom. 

Više detalja moguće je pronaći na službenom blogu Arhive. Uživanje u crno-bijelom svijetu računalne povijesti može početi!