PROMO

Acer Swift 3: tanko, lagano i metalno računalo puno stila

21.02.2017 u 10:05

Bionic
Reading

Najskuplja sorta prijenosnih računala su ona koja su najprijenosnija. Ne i ovo: snažno je i iznimno prijenosno, ali umjerene cijene

Takozvani ultraprijenosnici su tip prijenosnih računala koji su namijenjeni korisnicima koji će ih ne samo tu i tamo prenositi (od posla do kuće i natrag) nego i uvelike koristiti vani. Da bi to bilo moguće, ona trebaju biti što lakša i tanja (ukratko: prenosiva), a opet snažna; isto tako, moraju imati iznimno dugotrajne baterije – a kako svi znamo, baterije itekako doprinose težini i masi uređaja. Kako onda pomiriti te naizgled nepomirljive suprotnosti?

Samo je jedan način: upotrebom skupih materijala. Kućište ne može biti plastično; mora biti metalno, i to od legura aluminija i/ili magnezija – materijala koji odlično provode toplotu (koja se razvija unutra, jer želimo da ta računala imaju snažne čipove), lagani su i izdržljivi. Isto tako, mora se posvetiti posebna pozornost dizajnu kako bi se baterija rastegnula. Sve to skupa, jasno je, košta…

A sada upoznajte Acer Swift 3 – računalo koje zadovoljava sve gore navedene uvjete, a ipak košta samo 5.499 kuna – barem dvostruko manje od većine ostalih ultraprijenosnika. Kako je to Acer uspio? Nema jednostavnog odgovora na to – riječ je o kombinaciji različitih rješenja – ali ne treba nas to ni čuditi previše, jer Acer je već više puta dokazao da može napraviti različite tipove prijenosnih računala po cijeni nižoj od drugih, ali bez kompromisa po pitanju kvalitete i performansi.

Ovaj Acer Swift je tanji od dva centimetra i težak kilogram i pol. Pokreće ga novi Core i5 7200U (nove generacije Kaby Lake) s 8 GB DDR4 memorije. Bežična mreža omogućuje do triput bržu vezu s internetom, zahvaljujući 2x2 802.11ac MU-MIMO tehnologiji. Disk je kapaciteta 256 GB (SSD, dakako). Ekran je, kako je uobičajeno kod ultraprijenosnika, nešto manji od 'normalnog' (14") ali zato ne zaostaje ni po razlučivosti (Full HD) a pogotovo ne po kvaliteti (IPS, s Acer Color Intelligence tehnologijom).

Ne nedostaje ni priključaka: tu su čak tri USB-a (jedan 'običan', drugi USB 3.0 i treći novog tipa C), dva priključka za monitor (HDMI i VGA), čitač kartica, HD kamera… Tu su i dvije stvari koje očekujemo kod luksuznih laptopa: čitač otiska prsta i pozadinsko osvjetljenje tipkovnice. Baterija traje do 12 sati. Windowsi su predinstalirani.

www.centro.hr