digitalno obrazovanje djece

Pet ključnih digitalnih vještina koje vaša djeca mogu steći već ove jeseni

31.08.2018 u 11:37

Bionic
Reading

Očekuje se kako će i ove školske godine oko 4000 osnovnoškolaca krenuti na program digitalnog obrazovanja te će ponovno učiti kodirati, savladavat će osnove robotike, usvajat će vještine zajedničkog rada na projektima.

Djeca su oduševljena – toliko da katkada ne žele otići s nastave – a ovaj izvorno hrvatski program u novoj je školskoj godini dostupniji no ikad, u još većem broju škola! No, upisi su pri kraju i mjesta je potrebno osigurati što prije…

Digitalno obrazovanje djece je važno – naravno, neće sva jednoga dana biti programeri, niti je to cilj. Ali, stjecanje vještina poput kodiranja, razumijevanja algoritama ili vještina vezanih uz robotiku pomaže u razvoju logičkog razmišljanja, te djeci pomaže da se fokusiraju na kreativno rješavanje problema.

Nije tajna da većina djece danas uspješno čak i samostalno koristi digitalne tehnologije – smartfone, tablete, računala – ali fokus je češće na konzumiranju sadržaja, a rjeđe na tome kako kod djece razviti kreativnost u susretu s digitalnim svijetom.

Izdvojili smo stoga pet ključnih vještina koje djeca mogu razviti pohađanjem specijaliziranih izvanškolskih programa – poput Digitalne akademije koja širom Hrvatske kreće u svoju treću godinu provedbe:

1. Digitalni dizajn

Fokus Digitalne akademije na kreativnom je i inovativnom obrazovanju te rješavanju problema korištenjem tehnologije, ali za sve male digitalce, ne samo buduće programere ili robotičare. Ovdje djeca otkrivaju posve novi svijet, učeći o temama koje dotad nisu susretala i pretvarajući se iz konzumenata sadržaja u kreatore. Od prvog stupnja, dakako uz podršku nastavnika, djeca se počinju baviti digitalnim dizajnom i uče kreativno izražavati se kroz korištenje alata za crtanje i bojanje.

2. Vještine logičkog i računalnog razmišljanja

Ne treba se plašiti pojma kodiranje ili programiranje – i naravno da ne mora svako dijete odabrati biti programer. No, kroz savladavanje vještina logičkog i programskog razmišljanja, razumijevanja toga što su i čemu služe algoritmi ili, pak, kroz zabavne igre s konkretnim ciljevima – poput provođenja likova kroz labirint – djeca stječu vještine rješavanja problema i upoznaju se s načinom pronalaženja rješenja koji će im dobro doći kasnije u životu, neovisno o tome čime će se baviti. Pritom će naučiti i otklanjati probleme i ispravljati pogreške.

3. Robotika

Simpatični mali roboti, Ozoboti, djeci pomažu u igri, stvaranju i dijeljenju znanja s vršnjacima. Primjerice, djeca će programirati Ozobote tako da se na ploči ponašaju u skladu s prometnim pravilima; Digitalna akademija nikad nije bila jednodimenzionalan program fokusiran samo na tehnologiju, već kroz igru i zabavu djecu uči i drugim korisnim znanjima. Na višim razinama programa, nastavi se priključuju i QBoti, obrazovni roboti temeljeni na grafičkom programiranju.

4. 3D printanje i korištenje digitalnih mikroskopa

3D printeri, sve pristupačniji uređaji koji omogućavaju izradu trodimenzionalnih modela onoga što smo zamislili i projektirali ili nacrtali na računalu, od nove školske godine bit će na raspolaganju i djeci u Digitalnoj akademiji. Nakon što osmisle svoj 3D model, djeca će ga imati priliku isprintati na 3D printeru i ponijeti kući! S druge strane, pogledom kroz digitalni mikroskop nadopunit će svoja znanja o biologiji koja donose iz redovne nastave u osnovnoj školi.

5. Timski rad i sigurno ponašanje na Internetu

Timski je rad integralni dio svih razina nastave – djeca često u grupama zajednički rade na projektima i prezentiraju što su napravili pred mentorom i drugom djecom. Time ne samo što uče koristiti brojne alate za kolaboraciju – poput digitalnih radnih bilježnica i spremanja podataka u "oblaku" – već i uče raditi u timu. Budući da su djeca danas već od najranije dobi izložena internetu, tema sigurnosti i sigurnog ponašanja na mreži također se provlači kroz sve razine Digitalne akademije.

Ovo, naravno, nije sve što "digitalni nindže" uče u hvaljenom programu Digitalne akademije, ali jest odabir nekih ključnih znanja i područja kojima je Digitalna akademija osvježena za novu školsku godinu!

Gdje se provodi Digitalna akademija i kako se upisati?

Digitalna akademija, program digitalnog obrazovanja za djecu osnovnih škola, od nove školske godine bit će dostupna u još više gradova i u još više osnovnih škola – radi se o jednom od najvećih proširenja dostupnosti ovog programa posljednjih godina!

Prema trenutačnom stanju, djeca mogu upisati Digitalnu akademiju u Bjelovaru, Braču, Dubrovniku, Dugom Selu, Čakovcu, Gornjoj Stubici, Karlovcu, Koprivnici, Križevcima, Novoj Gradiški, Omišu, Osijeku, Pazinu, Puli, Rijeci, Samoboru, Sinju, Sisku, Slavonskom Brodu, Solinu, Splitu, Sv. Ivanu Zelini, Šibeniku, Varaždinu, Velikoj Gorici, Zadru i Zagrebu (uključujući Sesvete). No, trenutačni popis svih gradova i osnovnih škola najbolje je potražiti ovdje.

Roditelji koji se odluče za upis u ovaj hvaljeni program pritom mogu birati lokaciju koja je njima i djetetu najpraktičnija u svakom gradu – u pravilu je u svakom gradu u ponudi više osnovnih škola a često i lokalni Algebrin centar, s raznolikom ponudom dostupnih termina za pojedini uzrast.

Kako nastava počinje za manje od mjesec dana, krajem rujna, djecu je važno upisati što prije. Više informacija o svemu, uključujući i popuste koje je Algebra pripremila za roditelje koji upisuju više djece, pronaći ćete na LINK.