NASA ISPROBALA

3D printani dijelovi mogu i u raketne motore

30.08.2013 u 18:39

Bionic
Reading

NASA je testirala raketni motor koji koristi ubrizgavač od slojeva slitine nikla i kroma. Fora je što su ga isprintali koristeći laserski 3D printer. Čini se kako nije daleko dan kada će kompletan motor biti printan

To je najveća isprintana komponenta za motor koju je ta agencija dosad testirala i velik korak u njihovim nastojanjima za primjenu 3D printanja na više aspekata svemirskih putovanja, piše Wired. Jedna od njih je, recimo, printanje hrane za astronaute

Ubrizgavač je dio raketnog motora koji omogućuje vodikovom gorivu i tekućem kisiku dolazak do komore za sagorijevanje, gdje se stvara potisak. Testirani motor proizveo je 20 tisuća funti (oko 89 kuna) potiska, oko deset puta više nego bilo koji prethodno testirani motor s printanim komponentama.

Komponentu je, prema NASA-inim nacrtima, isprintala teksaška tvrtka Directed Manufacturing, topeći metale u praškastom obliku laserom.

Osim za hranu i motore, NASA se nada kako bi 3D printanje mogla koristiti za proizvodnju alata na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Pogledajte video: