IRCI UZ STIPU

Žestoke kritike provm čovjeku UFC-a zbog našeg Miočića

01.10.2015 u 18:28

Bionic
Reading

Ovih se dana o UFC-ovom zaobilaženju Stipe Miočića, u kontekstu budućeg izazivača u teškoj kategoriji, oglasio i SportsJOE.ie, popularni irski sportski portal. Portal je na svojim stranicama kritizirao postupke najmoćnije MMA organizacije, ali i poslalo poruku podrške borcu hrvatskih korijena.

Kao što to sve češće biva, ne samo u UFC-u, nego i u sportu općenito, posao i zarada istisnuli su vrijednosti na kojima se izgradio duh sportskih natjecanja. Naime, Stipe je, kao što je portal Fightsite.hr već i ranije pisao, 'izvisio' zbog manjka popularnosti.

'Očito nisam dovoljno popularan i to je to. Moram postati popularniji. Sve mi ovo izgleda kao ona stvar s popularnosti u srednjoj školi. Mislim da je to tako, pa onda znam što mi je činiti, moram se nastaviti boriti i prebijati ljude koje stave ispred mene', izjavio je Miočić za Submission Radio, a odmah nakon toga stigla je i podrška iz Irske.

Prema irskom portalu, mala je vjerojatnost da će Stipe, u slučaju pobjede nad Benom Rothwellom, dobiti priliku za napad na pojas, iako to u potpunosti zaslužuje.

Nakon što je nanizao tri uvjerljive pobjede (Nelson, Gonzaga i Maldonado), Stipe je odradio rat s ponajboljim borcem današnjice i bivšim UFC-ovim prvakom, Juniorom dos Santosom. U prilično izjednačenoj i odličnoj borbi, Stipe je izgubio na bodove, ali je u tom nastupu pokazao zrelost i želju da se domogne pobjede i pozicije prvog izazivača. Mnogi su smatrali kako se, unatoč porazu, Stipe popeo na ljestvici izazivača u teškoj kategoriji. Uslijedila je borba s Markom Huntom u kojoj je MMA svijet svjedočio neviđenom demoliranju 'Super Samoana'.

Nakon te sjajne izvedbe, Stipe je postao treće rangirani borac na UFC-ovoj listi izazivača. Ispred njega su ostali samo Cain Velasquez i Junior dos Santos. S obzirom na to da je Velasquez djelovao neprepoznatljivo u svojoj posljednjoj borbi, a 'Cigano' je, s druge strane, već prokockao nekoliko prilika, Stipe se, s razlogom, mogao nadati nastupu protiv Fabricija Werduma, UFC-ovog prvaka u teškoj kategoriji.

Nažalost, UFC ima nešto drugačije planove. Problem leži u tome da bi im Stipe, kao potencijalni prvak, nanio velike financijske gubitke. Ovo nije prvi slučaj gdje se UFC iz financijskih razloga okrenuo drugim, ponekad i sportski gledano, nelogičnim rješenjima. Izdvojimo primjer miljenika irske publike i privremenog prvaka u perolakoj kategoriji, Conora McGregora. On je upravo zbog svoje popularnosti, ali i 'dugog jezika', preko reda došao do pozicije izazivača i time istisnuo borce koji su na to polagali puno veće pravo. Složit ćemo se da je McGregor svojom izvedbom i najvećim kritičarima dokazao da pripada samom vrhu, ali u tom su trenutku Frankie Edgar i Cub Swanson bili, sportski gledano, puno logičniji izbor.

'Jedna uvjerljiva pobjeda nad visoko rangiranim protivnikom poput Bena Rothwella, na eventu koji će privući dosta pažnje, trebala bi pomoći Miočiću u izgradnji popularnosti. Stipe, mi smo uz tebe', stoji u članku na portalu SportsJOE.ie.

Iduća Miočićeva borba održat će se 24. listopada u Dublinu, na UFC Fight Night 76 priredbi. Borba s Rothwellom, bit će sunaslovna na eventu kojeg predvode Dustin Poirier i Joseph Duffy.