hrvatska europski prvak

Zbog ovog poteza, Tišma i Hrvatska zaslužili su naklon do poda

19.08.2018 u 08:38

Bionic
Reading

Hrvatska U-16 reprezentacija novi je ruopski prvak, nakon što je u finalu u Novom Sadu pobijedila Španjolsku 71:70

Nakon poraza u prvom kolu od Turske, Hrvatska je nanizala šest uzastopnih pobjeda, zaključujući finalnu, protiv Španjolske 71:70.

Imali su igrači Milana Karakaša vodstvo do 32. minute, ali tada su malo posustali. Španjolci su čak stiigli i do 'plus 6', no u samoj završnici opet su se naši razigrali, prije svih Roko Prkačin, i stigli do posve zaslužene pobjede.

>> Pogledajte kako je Prkačin u samo 20 sekundi raspametio košarkaški svijet i raspametio NBA skaute

A dok je Prkačin 'odmarao', sjajnu je partiju odigrao i Boris Tišma, koji je bio i najefikasniji igrač finala, s 24 koša.

No, osim po broju koševa, dugo će se pamtiti i scena nakon utakmice. Dok su hrvatski košarkaši slavili, on je došao do klupskog suigrača, Usmana Garube, i pokušao ga utješiti.

  • +18
Eurobasket U-16, finale, Hrvatska - Španjolska Izvor: FIBA / Autor: FIBA

Boris stilom igre 'baca' na Tonija Kukoča i jedan je od najznačajnijih igrača u momčadi Milana Karakaša. Zanimljivo je da šutira lijevom rukom, iako nije ljevak.

Kada je u rujnu 2015. neposredno prije početka školske godine i polaska u 8. razred odlučio napustiti KK Dubravu, svoj Zagreb rodutelje i mlađeg brata Bojana (također košarkaša) znao je što sve ostavlja iza sebe i koliko će mu biti teško. No, odluka je bila jasna - ponuda Reala se ne propušta!

>> Na krilima Prkačina i Tišme Hrvatska u dramatičnoj završnici uzela europsko zlato

Podršku su mu pružili roditelji Danijela i otac Miodrag, oboje bivši košarkaši. Ono što mu je, kao i svim mladim igračima najviše trebalo, strpljenje struke, je dobio, a s tom spoznajom sve je išlo lakše.

U Realovoj košarkaškoj akademiji upoznao je i dane dijelio s najvećim talentima ovog dijela Europe, uključujući i Luku Dončića.

'Jako puno mi je pomogao savjetima i u snalaženju u Madridu. Luka je čudo od igrača, poručuje mladi Boris koji kroči istim stazama kao i najveća zvijezda europske košarke.

Imamo osigurano školovanje i igračko usavršavanje do 18. godine života. Nekima od nas nakon toga se nude ugovori. Odlučio sam naporno raditi kako bih uspio u košarci i želja mi je jednoga dana zaigrati za prvu momčad Reala. Ako se to ne dogodi neću biti razočaran! Naći ću klub. Svjestan sam da je put do vrha trnovit', kazuje Boris koji je narastao do 204 cm (bos) i može pokrivati pozicije od 1 do 4. U posljednje vrijeme sve češće i ovu najodgovorniju, playmakersku.

Prvu godinu u Madridu igrao je za dječakepretkadete Reala, sljedeću za B selekciju kadeta, a od 2017. je u A selekciji kadeta ovog košarkaškog giganta. Predkadetski je i kadetski prvak Španjolske, a u tri godine u dresu Reala izgubio je samo jednu utakmicu. Na Eurohoopsovoj TOP 50 listi najboljih košarkaša njegova godišta (2002.) nalazi se na trećem mjestu.

'Tko ga nije vidio, neka to učini. Iskoristite priliku i poručite već sada svojim poznanicima i prijateljima na društvenim mrežama kako će Boris Tišma, 16-godišnji dječak iz Real Madrida, kadetski igrač, biti zvijezda ovog sporta i igrati u prvoj momčadi madridskog kluba. I ne samo to, gotovo sigurno će putovati u SAD kako bi nastavio svoju karijeru. Počnite vjerovati u to, Borsi vas neće iznevjeriti', napisao je španjolski novinar Carlos Mejias predstavljajući Tišmu čitateljima portala eternocampeon.net.