KLUB PRVAKA

[VIDEO] Velika sportska natjecanja donose do 4% BDP; nevjerojatan je podatak koliko Portugal zaradi od jedne rally utrke

14.04.2022 u 19:00

Bionic
Reading

U novoj emisiji Klub prvaka, emitiranoj na Sportskoj televiziji u četvrtak, gostovao je Daniel Šaškin, organizator svjetskog rally prvenstva u Hrvatskoj

On tjedan dana prije spektakla otkriva sve uspjehe i zamke odnosa sa novom gradskom vlašću u Zagrebu i odnosa sa Ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac. O tome kako je organizirati velika sportska natjecanja u Hrvatskoj govorila je Sanda Čorak, predsjednica hrvatskog judo saveza.

'O značuju rally prventstva govori čijenica da smo lani imali akreditiranih preko 200 stranih novinara. Ne želim nikoga omalovažavati, ali ajmo reći da skoro sva ostale međunarodna natjecanja u Hrvatskoj ne mogu skupiti toliko. Tu je ključna autoindustrija', rekao je Šaškin voditelji i autoru emisije Andreju Maksimoviću Maxu, i dodao:

'Portugalci godišnje zarade od svoje trke oko 145 milijuna eura. Mi smo negdje na jednoj trećini od toga. Ove ćemo godine s Ekonomskim fakultetom napraviti ozbiljnu studiju gdje ćemo i mi izmjeriti koliko je novca direktno u hrvatski proračun ušlo kroz poreze, davanja, trošarine i cestarine, a koliko indirektno kroz reklamu. Uspjehom ovog rallyja pokazali smo da je Zagreb u povoljnoj poziciji za ovakva događanja, jer ako uzmete šestar i oko Zagreba napravite krug od 600 kilometra, ovdje živi gotovo 100 milijuna ljudi, neka gledaju Hrvatsku kao dio središnje Europe i spremni su podržati ovakvu manifestaciju.

Predsjednica Hrvatskog judo saveza, Sanda Čorak, u istoj se emisiji založila za izradu nove strategije hrvatskog sporta.

'Sama strategija se nije operativno analizirala od 2015, a sada se očekuje novi Zakon o sportu. Veliki broj mjera ovisi o donošenju tog zakona, i nekako je sve skupa malo zapelo', kaže Čorak. Kako bi se značaj velikih sportskih manifestacija stavio u perspektivu, Sanda Čorak je iznijela podatak da sportske aktivnosti direktno i indirektno sudjeluju sa 4% u ukupnom Hrvatskom BDP.

'Uvijek se govori o tome koliko turizam pridonosi hrvatskom gospodarstvu, pa imamo te brojke koje se kreću od 18 do 20 posto. Metodologije za izračun sportskog su malo složenije, ali jedan Erasmus EU projekt nam je pokazao da zapravo hrvatski sport pridonosi BDP-u četiri posto', rekla je Čorak.