lova do krova

Izračunali smo koliko je Dinamo zaradio milijuna nakon izbacivanja Tottenhama; smiješi im se rekordan iznos, ali i bogatstvo na koje nisu računali

19.03.2021 u 08:09

Bionic
Reading

Nakon što je zagrebački Dinamo izbacio moćni engleski Tottenham, čime je izborio četvrtfinale Europske lige, dodatno se napunila blagajna Modrih, ali je i rapidno porasla vrijednost nekih igrača na kojima će klub rekordno zaraditi

U uzvratnoj utakmici osmine finala Europske lige na praznom Maksimiru Dinamo je napravio pravo čudo. Uspjeli su igrači Dinama nadoknaditi zaostatak iz prvog susreta u Londonu (0:2), a junak utakmice svakako je bio Mislav Oršić upisavši hat-trick. Čudesna večer u Zagrebu za povijesni uspjeh i najveću pobjedu nakon 1967., kada je Dinamo osvojio Kup velesajamskih gradova.

>> [VIDEO/FOTO] Pogledajte sva tri fantastična gola Mislava Oršića; nevjerojatna utakmica Dinamovog napadača zbog kojeg Jose Mourinho neće moći spavati

Otprije je poznato kako je nekim igračima vrijednost značajno porasla, kao što su Bruno Petković - koji je odigrao nekoliko velikih europskih utakmica ove sezone – ili pak spomenuti junak Mislav Oršić, koji u posljednje vrijeme zabija kao na traci. Navodno ih nakon ovakve sezone čelnici Dinama ne bi pustili za manje od 20 milijuna eura, a nije nemoguće da potuku i rekord te dostignu cijenu (svaki) od 25 milijuna eura.

Tu su još sve bolji veznjak Lovro Majer, kojeg već sada žele velikani i nude silne milijune (a na to nisu računali baš tako brzo!), a svjetsku klasu opet je potvrdio reprezentativac na golu Dominik Livaković, kojeg će Jose Mourinho sigurno sanjati zbog obranjenih zicera u posljednjim minutama produžetka. Za sve te igrače mogli bi dobiti pravo bogatstvo i oboriti sve moguće rekorde u jednoj godini - kada je zarada u pitanju.

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Kada je Dinamo prošao ruski Krasnodar, Uefa ga je nagradila s dodatnih 1,1 milijun eura bonusa, a plasmanom u četvrtfinale Europske lige isplatit će mu bonus od dodatnih 1,5 milijuna eura. Naravno, uz sve to nešto se zaradilo i od sponzora kad već nema gledatelja… Tako se ukupna zarada popela na više od 20 milijuna eura. A tu ne misle stati...

  • +60
NK Dinamo - Tottenham Hotspur, Europska liga, 18.3.2021. Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

CJENIK NAGRADA U EUROPSKOJ LIGI

  • ulazak u skupinu - 2,92 mil. €
  • pobjeda u skupini - 570.000 €
  • bod u skupini - 190.000 €
  • pobjednik skupine - milijun €
  • drugoplasirani - 500.000 €
  • plasman u šesnaestinu finala - 500.000 €
  • plasman u osminu finala - 1,1 mil. €
  • plasman u četvrtfinale - 1,5 mil. €
  • plasman u polufinale - 2,4 mil. €
  • plasman u finale - 4,5 mil. €
  • osvajanje Europske lige - 8,5 mil. €

Ispada kako je ova europska sezona za Dinamo povijesna, a nije baš počela najbolje jer u pretkolu Lige prvaka Modri su ispali od mađarskog Ferencvaroša.

Dinamo, kao i svi klubovi koji nastupaju u Europi ove sezone, zaradio je od Uefe 1,12 milijuna eura, što je tarifa koju dobiva svaki klub.

Ukratko, od nastupa ove sezone u Europskoj ligi te dodatnih Uefinih bonusa zarada se popela debelo iznad 20 milijuna eura. Dinamo je dobio i dodatnih 3,22 milijuna eura zahvaljujući rezultatima u pretkolima te nakon toga dodatnih 2,4 milijuna eura na temelju europskih rezultata u posljednjih deset godina.

Uz to, svaka pobjeda u skupini Europske lige donijela je Dinamu 570 tisuća eura, a osvojio je prvo mjesto u skupini s četiri pobjede i dva remija. Ukupno je osvojio 14 bodova, a nakon toga prošao i do četvrtfinala. I mirno čeka ždrijeb u petak (13 sati) u Nyonu, u kojem će se naći u bubnju s preostalih sedam najboljih klubova Europske lige i prvi put u više od pola stoljeća igrati u četvrtfinalu nekog europskog klupskog natjecanja.

  • +62
Dinamo pobijedio Tottenham 3:0 Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Sva tri Oršićeva gola pogledajte u prilogu:

NK Dinamo - Tottenham 1:0 Oršić 62' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel Arenasport
NK Dinamo - Tottenham 2:0 Oršić 82' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel Arenasport
NK Dinamo - Tottenham 3:0 Oršić 106' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel Arenasport