VELIK TRIJUMF

[FOTO] Važna pobjeda! Hrvatska u rukometnom ratu dugo lomila i na kraju slomila neugodni Katar te ostala u igri za velike stvari na SP-u

Bionic
Reading

U trećem kolu skupine C, Svjetskog prvenstva u Egiptu, Hrvatska je svladala Katar 26:24 (13:11) te će u drugi krug prenijeti tri boda

Hrvatska je nakon remija protiv Japana i pobjede u dvoboju s Angolom upisala novi trijumf u okršaju s neugodnim Katarom te će kao prva iz skupine C u drugu fazu natjecanja prenijeti tri boda, a tamo nas očekuju utakmice s Bahrainom, Argentinom i Danskom.

Pribojavali smo se ove utakmice, Červarovi izabranici u prva dva susreta nisu oduševili, a Katar smo dobro zapamtili s Olimpijskih igara iz Rija kada su nas razbili. Znali smo da će to biti rovovska bitka, pravi rat, napet do kraja, a to se i obistinilo... Naime, Hrvatska je imala prednost tijekom čitavog susreta, no niti u jednom trenutku ona nije iznosila više od tri razlike.

Dobro je počelo! Mamić i Duvnjak u uvodnim minutama probili su vratara Šarića za 2:0, a uz nekoliko obrana Pešića te drugi gol Štrleka u 11. minuti Hrvatska je otišla na ugodnih tri razlike (6:3).

Červarovi izabranici u tim trenucima igrali su odličnu obranu, Katarani su do svakog svojeg pogotka dolazili uz puno muke, a jedino nam je probleme zadavao Zakkar svojim razornim šutom.

U 17. minuti 'kauboji' su se vratili na +3, a kada su se suparnici približili i prijetili izjednačenjem ukazao se naš drugi golman Šego (upao u sastav prije utakmice umjesto Šunjića) koji je u kratkom vremenu skinuo čak dva sedmerca do tada na turniru nepogrešivom Madadiju.

Ipak, što je susret sve više odmicao, postalo je vidljivo da se Hrvatska muči u ofenzivnom dijelu, sve je bilo manje rješenja za čvrstu defanzivnu igru Riverinog sastava te je Katar u 26. minuti došao do 'egala' (10:10).

  • +21
Hrvatska - Katar; SP u rukometu 2021.; 19.1.2021. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jozo Cabraja / kolektiff

Suparnik je u 29. minuti imao najveću priliku po prvi puta povesti na utakmici, ali je Šego skinuo i treći sedmerac (ovoga puta Hassaballi), a Mamić je to odmah naplatio brzim golom za novu prednost (12:11). U zadnjim sekundama prvog dijela pogodio je i Martinović pa se na odmor otišlo s 13:11.

Iako su prvo Katarani nastavak otvorili pogotkom (13:12), hrvatski rukometaši su brzo uzvratili te je Hrvatska opet stigla do najveće prednosti na susretu (15;12), koju smo imali i u 38. minuti (17:14) nakon fenomenalne solo akcije Mamića, a zatim u 40. kada je svoj prvi gol na susretu zabio iskusni Horvat (18:15).

Mogla je naša reprentacija i do četiri gola viška, ali je sedemarc Čupiću skinuo Šarić, a u sljdećem napadu Katarani su došli do pogotka (18:16) i uz to iznudili isključenje. Igralo se gol za gol, Katarani su se u par navrata primakli na minimalan zaostatak, a onda u 49. minuti, dok je Hrvatska imala igrača manje, opet se kontrom Štrleka vratila na +3 (22:19).

U 51. minuti, kod 22:20, Šego je opet izludio Katarane i utjerao im strah u kosti, skinuo im je četvrti sedmerac (iz isto toliko pokušaja), a Marić je iste minute poentirao za 23:20.

Azijski predstavnik nije se dao slomiti, nije dugo trebalo (53. minuta) da se primakne na gol minusa (23:22), ali ni Hrvatska nije napravila korak unatrag. Jednakom mjerom je uzvraćala te je golovima naših krila Horvata i Štrleka u 56. pobjegla na toliko spominjanih tri gola prednosti 26:23, a Katar je u zadnjim sekundama samo uspio smanjiti na 26:24.

Manuel Štrlek postigao je šest golova za Hrvatsku, po pet su dodali Marino Marić i Marko Mamić, dok je Frankis Marzo postigao sedam pogodaka za Katar.

Hrvatska će tako u drugi krug natjecanja prenijeti tri boda, Katar dva, a Japan jedan bod, dok je Angola okončala natjecanje.

Prvi suparnik Hrvatske u drugom krugu bit će Bahrein, koji je zauzeo treće mjesto u skupini D, a u nastavku natjecanja naši će rukometaši još odmjeriti snage s Argentinom i Danskom. Samo dvije prvoplasirane reprezentacije iz drugog kruga plasirat će se u četvrtfinale.

HRVATSKA - KATAR 26:24 (13:11)

Aleksandrija. Dvorana: Borg Al Arab. Suci: Gjorgi Načevski i Slave Nikolov (oba Makedonija)

HRVATSKA: Pešić, Šego; Marić 5, Duvnjak 1, Horvat 3, Kević, Šarac, Štrlek 6, Čupić 2 (1), Musa 1, Mamić 5, Šebetić, Brozović, Mandić, Jaganjac, Martinović 3

KATAR: Šarić, Abidi; Alkrad, Mabrouk, Madadi 4, Marzo 7, Sassi, Damjanović, Berrached 3, Sami 1, Ali 4, Guehis, Abdelfattah, Dhiab, Hassaballa 1, Zakkar 4

ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta, Katar 4 minute

SEDMERCI: Hrvatska 1/3, Katar 2/6