OVAKO JE to OBRAZLOŽENO

U Rusiji je osvojio svjetsko srebro, ali izbornik Dalić ipak ga ne vodi u Katar. Njegov i Brekalov izostanak posve su razumljivi, ali...

  • S.Š.
  • Zadnja izmjena 09.11.2022 14:25
  • Objavljeno 09.11.2022 u 13:26
Bionic
Reading

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić ove srijede je objavio popis igrača koje vodi na Svjetsko prvenstvo u Katar. Uz dodatak da se taj popis može i korigirati ako se slučajno netko ozlijedi tijekom vikenda, odnosno do odlaska na put. No svi se nadamo da do ozljeda neće doći, pa sada možemo konstatirati koja su osmorica igrača 'nesretnici'

Prije desetak dana izbornik Dalić objavio je širi popis s 34 imena. Ove srijede s tog je popisa skinuo osmoricu, jer toliko ih i smije prijaviti Fifi. Naravno, u vjeri da se do odlaska na put, a koji je predviđen 14. studenog, neće ništa promijeniti, to jest da neće biti ozljeda.

A ti prekobrojni su Nediljko Labrović, Dominik Kotarski, Duje Ćaleta-Car, Marin Pongračić, Luka Ivanušec, Josip Mišić, Josip Brekalo i Antonio Mirko Čolak.

Dalić je djelovao mirno te je staloženo i hladno poručio: 'To je moj izbor, ja odgovaram za rezultat', samo potvrdivši koliko vjeruje u izabranu 26-oricu, ali isto tako sigurni smo da mu nije bilo nimalo jednostavno reći dečkima - 'žao mi je, ovog puta ne idete s nama'.

>> Hrvatski izbornik Zlatko Dalić objavio je koje igrače vodi na Svjetsko prvenstvo u Katar; evo kojih osam ostaje kod kuće!

A ovako je izbornik pojasnio zašto je na popisu Ante Budimir, a ne Antonio Mirko Čolak.

'Antonio Čolak je dobar igrač i ja to poštujem. Napravili smo dobru analizu i došli smo do ove odluke. Uzeli smo četiri napadača i stojim iza toga. Budimir je taj kad nam trebaju presing, skok-igra i trka. Da sam dao da vi radite popis, možda bi dva ili tri imena bila drugačija.'

Treba reći da je Dalić izabrao i Kristijana Jakića iz Eintracht Frankfurta te je objasnio zašto se nije odlučio za Josipa Mišića iz Dinama, a koji igra u sjajnoj formi, te koji bi možda bio i najbolja alternativa za Marcela Brozovića.

'Za Jakića smo se odlučili jer je bio s nama nekoliko puta. Nisam sklon voditi Mišića jer nikad nije bio s nama, ali on je u mojim planovima za dalje. Vida i Lovren su tu, a Vida stalno igra u AEK-u i nismo puno imali dilema', kazao je Dalić na pitanje o Mišiću.

O golmanskim pozicijama nije se razgovaralo, jer nekako je logično da baš Ivo Grbić bude 'taj'. Već je osjetio igranje u reprezentativnom dresu, a tijekom sezone u osam utakmica, što službenih, što prijateljskih, iskazao je mirnoću i konstantu, dok se za četvoricu igrača, a to su Josip Brekalo, Marin Pongračić, Duje Ćaleta-Car i Luka Ivanušec, ovakav rasplet možda i mogao očekivati.

  • +2
Zlatko Dalić objavio popis za SP - potpisivanje ugovora između hrvatske reprezentacije i Ožujskog piva Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Josip Brekalo, koji je upotrebljiv na oba krila, ali jača mu je lijeva strana, ove sezone nosi dres Wolfsburga, ali kod Nike Kovača uglavnom je na klupi. Tek u tri utakmice krenuo je od prve minute. I zato možemo konstatirati da mu je odlazak iz Torina, u kojem je prošle sezone bio odličan, loš potez.

Duje Ćaleta-Car, koji je bio dio Dalićeve momčadi na SP-u u Rusiji te je osvajač srebrne medalje, nakon četiri sezone u Olympiqueu iz Marseillea, kada je shvatio da Igor Tudor ne računa na njega, preselio se u Southampton. Međutim u engleskoj Premier ligi nije se uspio nametnuti, to jest dokazati, a što potvrđuje nastup u tek šest utakmica, od kojih je u samo njih četiri bio starter.

Marin Pongračić odlaskom iz Wolfsburga u talijanski Lecce uhvatio je minutažu i natjecateljski ritam, ali kako su glavni konkurenti za njegovu poziciju ipak puno duže u kontinuitetu (op.a., Erlić i Gvardiol, a tu su i 'provjereni' Vida i Lovren), njegov izostanak je posve razumljiv. Baš kao i Luke Ivanušeca, koji u ovom trenutku ipak ima prejaku konkurenciju u veznom redu. Daleko od toga da obojica ne bi bila od koristi u budućnosti, ali kako izbornik na SP može voditi samo 26 igrača, jasno je da netko ipak mora otpasti.

POPIS IGRAČA ZA SVJETSKO PRVENSTVO

  • VRATARI: Dominik Livaković (Dinamo), Ivica Ivušić (Osijek), Ivo Grbić (Atletico Madrid)
  • BRANIČI: Domagoj Vida (AEK), Dejan Lovren (Zenit), Borna Barišić (Rangers), Josip Juranović (Celtic), Joško Gvardiol (RB Leipzig), Borna Sosa (Stuttgart), Josip Stanišić (Bayern), Martin Erlić (Sassuolo), Josip Šutalo (Dinamo)
  • VEZNI: Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Chelsea), Marcelo Brozović (Inter), Mario Pašalić (Atalanta), Nikola Vlašić (Torino), Lovro Majer (Rennes), Kristijan Jakić (Eintracht), Luka Sučić (RB Salzburg)
  • NAPADAČI: Ivan Perišić (Tottenham), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Bruno Petković (Dinamo), Mislav Oršić (Dinamo), Ante Budimir (Osasuna), Marko Livaja (Hajduk)
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal