POTEZ KOJI RASTUŽUJE

Tko prodaje brončanu medalju sa SP-a 1998.? Jedan dio misterija riješen; evo što se zasad otkrilo...

21.11.2018 u 20:10

Bionic
Reading

Na platformi The Saleroom na prodaju je stavljena brončana medalja sa Svjetskog prvenstva koje se 1998. godine održavalo u Francuskoj, a otkriveno je da to odličje ne pripada nikome od hrvatskih nogometaša nego nekome od Fifinih djelatnika

Hrvatski nogometaši prije 20 godina razveselili su naciju trećim mjesto u Francuskoj. Taj uspjeh je opet došao u središte pozornosti, jer je na aukciji, koja starta 7. prosinca u 14.30, a završava dan kasnije u 11.30 sati, ponuđena brončana medalja s tog svjetskog prvenstva. Mnogi su se zapitali tko se odrekao svoje kolajne?

Kako doznaje RTL francuska bronca na prodaju ne pripada nikome od Vatrenih. Potvrdila je to aukcijska kuća na čijim stranicama se medalja prodaje. FIFA osvajačima medalja dijeli 30 zlatnih, srebrnih i brončanih medalja. No, njih se proizvede puno više. U Francuskoj se proizvelo 40 od svakog materijala. Njih deset podijelilo se raznim Fifinim funkcionerima. Ova na prodaji je jedna od tih.

Još ranije za komentar je tportal zamolio Ardiana Koznika koji se šokirao kada je shvatio kako je vijest o prodaji medalje – točna.

'Tko god da se odlučio na taj potez moram reći da je to žalosno. To mi je neprihvatljivo jer znam koliko smo svi radili da se nađemo na popisu putnika za Svjetsko prvenstvo. Ako je netko kruha gladan pa prodaje svoju medalju to možda i mogu shvatiti. Iskreno, mislim da se na taj potez nije odlučio nitko od igrača jer nitko od nas nije preko noći otišao u Francusku. Svi smo krvavo radili za to', kazao nam je Ardian Kozniku, jedan od igrača sa SP-a iz Francuske.

Cijena od sedam i pol tisuća eura je, slažu se u aukcijskoj kući, premala u odnosu na slične artikle. Kad bi medalja koja se prodaje pripadala Davoru Šukeru i kad bi imali dozvolu objaviti njegov identitet, procijenjena vrijednost bi bila mnogo veća.

O cijeloj situaciji za RTL oglasio se i bivši izbornik hrvatske reprezentacije iz 1998. Miroslav Blažević.

'Napravila je jednu novu reklamu 98. godini. O tome se priča. I svijet isto priča. Meni kćerka iz Švicarske kaže: 'Pa tata šta je to, gdje je naša medalja'. Rekao sam joj da se ne boji jer je u sefu. Pa kaže: 'I sef su ti razbili'. Jesu, ali ne ovaj pravi', rekao je popularni Ćiro.

  • +20
Svi dosadašnji izbornici hrvatske nogometne reprezentacije (1990-2017) Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Znači jedan misterij je riješen - medalja nije pripadala hrvatskom nogometnom reprezentativcu ili nekome iz stručnog stožera, a još je ostalo da se razriješi drugi misterij – tko je kolekcionar koji se sada riješava medalje odnosno tko je Fifin djelatnik koji mu je prodao.