ludi scenarij

Hrvatska bi zbog 'namještenog' ždrijeba za EP 2020. mogla završiti u balkanskoj skupini smrti

  • Autor: Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 21.11.2018 12:07
  • Objavljeno 21.11.2018 u 12:07
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Završetkom natjecanja u Ligi nacija po skupinama poznati su i svi nositelji u ždrijebu kvalifikacija za plasman na završnicu Eura 2020. godine. Hrvatska je jedan od nositelja, ali UEFA se odlučila za 'poludirigirani' ždrijeb koji bi nam mogao donijeti neželjene protivnike...

Ždrijeb skupina je na rasporedu u nedjelju 2. prosinca u Dublinu, a Hrvatska je unatoč posljednjoj poziciji u svojoj skupini Lige nacija ipak izborila status nositelja. Tako će se uz nas u prvom 'potu' naći Švicarska, Nizozemska, Portugal, Engleska, Belgija, Francuska, Španjolska, Italija i Poljska pa s tim reprezentacijama nikako ne možemo biti u skupini kvalifikacija.

To je ujedno i jedino što se uoči ždrijeba sigurno zna. Ukupno će se natjecati 55 europskih reprezentacija, a u kvalifikacijama će biti pet skupina po pet reprezentacija te pet skupina po šest reprezentacija.

Drugu jakosnu skupinu čine Njemačka, Austrija, Bosna i Hercegovina, Češka, Danska, Island, Rusija, Švedska, Ukrajina i Wales.

U trećoj jakosnoj skupini su Slovačka, Turska, Irska, Sjeverna Irska, Škotska, Norveška, Srbija, Finska, Bugarska, Izrael.

Četvrtu skupini čine Mađarska, Rumunjska, Grčka, Albanija, Crna Gora, Cipar, Estonija, Slovenija, Litva, Gruzija, u petoj jakosnoj skupini su Makedonija, Kosovo, Bjelorusija, Luksemburg, Armenija, Azerbajdžan, Kazahstan, Moldavija, Gibraltar, Farski Otoci, a šestu skupinu čine - Latvija, Lihtenštajn, Andora, Malta, San Marino.

  • +37
  • +34

Liga nacija, Engleska - Hrvatska

Izvor: Pixsell / Autor: Mike Egerton/Press Association/PIXSELL

Realnost je takva da Hrvatska kao aktualni svjetski viceprvak nema previše razloga za strah, ali UEFA je odlučila kako će ovaj ždrijeb biti poludirigiran pa bi tu za izabranike Zlatka Dalića mogao nastati neočekivani problem. Ili više njih... Naime, EP 2020. godine igrat će se u čak 12 različitih europskih država (Azerbajdžan, Danska, Engleska, Njemačka, Mađarska, Italija, Nizozemska, Irska, Rumunjska, Rusija, Škotska i Španjolska) te su u Uefi odlučili da najviše dva domaćina mogu biti u istoj kvalifikacijskoj skupini kako bi ih se što više plasiralo na završni turnir.

Nažalost, 'dirigiranju' tu nije kraj. Zbog loših političkih odnosa, pa i međusobnih ratova, neke reprezentacije ne mogu igrati međusobno. Tako u istim skupinama sigurno nećemo gledati Armeniju i Azerbajdžan, Gibraltar i Španjolsku, Kosovo i BiH, Kosovo i Srbiju te Ukrajinu i Rusiju.

I taman kad pomislite kako 'povlastice' u ždrijebu ovime završavaju, UEFA se dosjetila 'vremenskih/metereoloških' faktora. Tako su Bjelorusija, Estonija, Farski otoci, Finska, Island, Latvija, Litva, Norveška, Rusija i Ukrajina proglašene 'rizičnim' zbog mogućeg lošeg vremena (snijeg, led, hladnoća) u terminima kvalifikacija pa će najviše po dvije od ovih reprezentacija moći biti u istoj skupini.

Za kraj su uvedena i ograničenja zbog velikih udaljenosti, tu su 'rizične' zemlje Island, Azerbajdžan i Kazahstan. UEFA želi spriječiti da neke reprezentacije putuju više od drugih, pa su se dosjetili 'ključa' po kojemu u svakoj skupini može biti najviše jedan par i to: Azerbajdžan: s Gibraltarom, Islandom ili Portugalom, Island: s Armenijom, Ciprom, Gruzijom ili Izraelom te Kazahstan: s Andorom, Engleskom, Francuskom, Farskim otocima, Gibraltarom, Islandom, Maltom, Sjevernom Irskom, Portugalom, Irskom, Škotskom, Španjolskom ili Walesom.

  • +37
  • +34

Hrvatska - Španjolska, Liga nacija, nogomet, 15.11.2018.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

A Hrvatska? Da, nakon svih 'dirigiranja' u ždrijebu nas može zapasti skupina u kojoj bi bile reprezentacije s prostora bivše državne tvorevine. Tako bi 'balkansku skupinu smrti' mogli činiti Hrvatska, Srbija, BiH, Crna Gora/Slovenija, Makedonija... Nije nemoguće, i veća su se čuda događala.

Najteža moguća skupina koja nas može zapasti je ona u kojoj bi se našli s Njemačkom, Turskom, Grčkom, Makedonijom/Bjelorusijom...

Postoji i lakši put do Eura 2020. godine, jedan od idealnih scenarija za naše nogometaša bio bi onaj koji bi nam udijelio skupinu u kojoj bi bili s recimo Češkom, Finskom, Estonijom, Gibraltarom i San Marinom. Ništa lošiji izbor ne bi bio onaj s Walesom, Izraelom, Ciprom, Moldavijom, Andorom...

No, sve će biti jasnije 2. studenog. Regularni dio kvalifikacija za Euro 2020. godine igrat će se u 2019. godini, čekaju nas dvostruki mečevi u ožujku, lipnju, rujnu, listopadu i studenom...