L'Equipe doznaje

Modrić zakinut, pobjednik Zlatne lopte sve će iznenaditi; Ronaldo otkazao dolazak na dodjelu

21.11.2018 u 14:35

Bionic
Reading

Već danima se u francuskim medijima špekulira informacijom o tome koji će nogometaš 3. prosinca u Parizu osvojiti Zlatnu loptu u izboru France Footballa, ali isto tako, kako se približava svečana ceremonija, dolaze nove vijesti o mogućem pobjedniku

Tako je poznati francuski dnevni sportski list L'Equipe objavio, kako iz pouzdanih izvora doznaje, da su uz Luku Modrića, najboljeg igrača svijeta (Fifa) i Europe (Uefa), u najužem izboru za Zlatnu loptu dva njihova nogometaša - Raphael Varane i Kylian Mbappe.

Ako je ta informacija točna, ispada kako je Portugalac Cristiano Ronaldo, koji je prošle godine osvojio nagradu, najveći gubitnik. Kada je informacija o tri finalista došla do Ronalda, ubrzo su talijanski mediji doznali da se on neće pojaviti na dodjeli Zlatne lopte, koju je u karijeri osvajao čak pet puta. To je zapravo očekivano jer je istu stvar napravio kada se nije pojavio na Fifinoj nagradi The Best.

Očekivano, na listi trojice finalista nema Lionela Messija...

Iako je do prije nekoliko dana sve vodilo tome da će Luka Modrić, nakon nagrada Uefe i Fife za najboljeg igrača, sigurno osvojiti Zlatnu loptu (Ballon d'Or), čini se da ipak neće biti tako. Naime, francuski novinari su uspjeli doznati kako će pobjednik biti Raphael Varane, koji je s Real Madridom osvojio Ligu prvaka, a nakon toga na SP-u u Rusiji titulu svjetskog prvaka.

Kako se radi o izboru France Footballa te kako je to tradicionalna nagrada originalnog naziva Ballon d'Or, koja se dodjeljuje od daleke 1956., logično je da svi ljubitelji nogometa u Francuskoj navijaju da slavljenik bude – Francuz. No ako zaista Varane bude pobjednik, to će biti veliko iznenađenje.

Isto tako je zanimljivo spomenuti da od 1956. još nikada nogometaš s prostora bivše Jugoslavije te od država koje su nakon 1991. nastale njenim raspadom nije osvojio ovu prestižnu nagradu. Najbliže su bili 1991. godine Dejan Savićević i Darko Pančev, nogometaši Crvene zvezde. Imali su jednak broj bodova i zauzeli su drugo mjesto, a pobjednik je te godine bio francuski napadač Jean-Pierre Papin (Marseille).

Ako ove godine nagradu nije zaslužio 33-godišnji Luka Modrić, nogometaš koji je kao klinac odrastao na velebitskom kršu, u Zatonu Obrovačkom, odakle je zbog okupatora morao s obitelji pobjeći u Zadar, što ga je izgradilo kao osobu ranije od vršnjaka, onda je jasno kako će mu biti nanesena nepravda. Kakva bi to priča bila da baš Modrić uspije spojiti sve moguće individualne nagrade u istoj godini!

Listu svih pobjednika pogledajte OVDJE.