SUPERSPORT HNL - 9. KOLO

Sopić želi pobijediti prijatelja, a Rudeš do senzacije protiv Modrih; utakmice su i na TV-u

24.09.2023 u 10:41

Bionic
Reading

Ove nedjelje na rasporedu su zadnje dvije utakmice 9. kola SuperSport Hrvatske nogometne lige. Slaven Belupo od 17 sati na stadionu Ivan Kušek Apaš dočekuje Rijeku, dok posljednjeplasirani Rudeš od 19.15 sati u Kranjčevićevoj igra protiv Dinama

SLAVEN BELUPO - RIJEKA (17 sati, MAXSport 1, MAXtv)

Prošle sezone u četiri međusobne utakmice, Slaven Belupo upisao je čak tri pobjede protiv Rijeke. Međutim, s obzirom na ovosezonske rezultate, jasno je da u današnjem ogledu uloga favorita pripada Rijeci.

Dobra vijest za momčad Roya Ferenčine jest pobjeda u Kupu protiv Moslavine, koja je igračima donijela stanovito psihološko rasterečenje.

'Očekujem dobru utakmicu i bodove, unatoč tome što je Rijeka dobra. Optimističan sam, gledamo pozitivno i jedva čekamo da se pokažemo u najboljem svjetlu', najavio je Ferenčina.

Trener je otkrio kako je u konkurenciji za utakmicu mlado krilo iz Kameruna Nongoh, pridošlica iz turske Adane, no s druge strane neće biti Caimacova, Cascinija i vjerojatno Međimurca. Riječane maksimalno respektira, naročito napadački dio njihove momčadi, a bit će zanimljivo vidjeti kako će se protiv nedavnih suigrača snaći Lepinjica i Liber, na koje Ferenčina itekako računa.

'Dečki imaju dodatni motiv i sigurno se žele dokazati i pokazati da su možda u Rijeci doživjeli nepravdu. Na njima je da dokažu da su pravi igrači i nadam se da će u toj utakmici biti među najboljima. Što se tiče napada, znamo da imamo problema s realizacijom, i još uvijek ne znamo tko će istrčati naprijed. Nadam se da ćemo naći pravog realizatora, igrača prevage'.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

Pred Rijekom je prvo od tri gostovanja (op.a., jer još idu u goste u Kup-natjecanju NK Libertasu u Novsku, te potom k Rudešu). Ali trener Željko Sopić vjeruje kako će se na Kvarner vratiti zadovoljan.

'Najvažnija stvar je da su svi igrači spremni za utakmicu. Petrovič i Čabraja su duže van stroja, a jedini je manjih problema imao Grgić. S druge strane Belupo je promijenio trenera, trener je postao, mogu reći moj najbolji prijatelj Roy Ferenčina. On će definitivno promijeniti stil igre. Domaćini će sigurno biti puno agresivniji i ratoborniji, potući će se za svaku loptu. Mislim da neće više 'iskakati' tako visoko kao kod prijašnjeg trenera. Sve u svemu, spremni smo, idemo u Koprivnicu pokušati uzeti sva tri boda'.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Slaven je trenutačno pretposljednji, u posljednjih pet utakmica osvojio je samo dva boda.

'Budući da sam brutalno iskren, a ne želim pametovati, vidio sam neke stvari u Rogli u pripremnoj utakmici kada smo igrali protiv njih. Vidjelo se da neke stvari ne štimaju. Odnosno da ta momčad ne može igrati na taj način kako je tražio tadašnji trener. Naravno da me to sve malo iznenadilo, s druge strane, ušli su u prvenstvo s teškim porazom u Osijeku i teško je bilo poslije sve ispravljati'.

Ivan Lepinjica i Adrian Liber novi su igrači Slavena. Koliko su Farmaceuti dobili s njima?

'Otišao im je Marina, a s riječkim igračima sigurno će biti mirniji na lopti. Dečkima želim svu sreću, moraju se izboriti za minute, a njih nažalost u Rijeci ne bi u ovom trenutku dobivali toliko koliko oni misle da trebaju igrati', zaključio je Sopić.

Rijeka - Osijek 2:1, 8. kolo, 2023/24 (sažetak) Izvor: tportal.hr / Autor: MAXSport/Croatel

RUDEŠ - DINAMO (19.15 sati, MAXSport 1, MAXtv)

Povratnik u društvo najboljih hrvatskih nogometnih klubova, NK Rudeš, u teškoj je poziciji. Nakon osam kola ima samo jedan bod, na dnu je tablice, a sada ga čekaju tri jaka suparnika. Prvi ove nedjelje je Dinamo, koji se vratio u formu. Drugim riječima, upitno je što momčad iz zapadnog dijela Zagreba, koja je promijenila i trenera, može protiv aktualnog prvaka.

'Pobijediti Dinamo i stići do novih bodova, bio bi idealan scenarij. Međutim, svi znamo snagu Dinama. Gledao sam ga uživo protiv Astane, prava europska momčad, 'poduplana' na svim pozicijama. Realno, pripremamo se za utakmicu kao i za svaku drugu, s time da se za Dinamo malo teže pripremiti, zbog širine njegovog kadra. Vjerujem da će priliku dobiti igrači koji nisu dobivali baš puno minutaže. Mi se pripremamo, u dobrom smo stanju, nemamo ozlijeđenih, osim Oddeija, ali koji je ozlijeđen još otprije i koji nije u trenažnom procesu otkad sam ja ovdje. Drugi su svi zdravi i spremni, i jedva čekamo utakmicu', rekao je trener Toni Golem.

  • +51
Konferencijska liga, 1. kolo: Dinamo - Astana Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Tijekom subote ispunila mu se želja, jer u klub je stigao klasični, centralni napadač. Riječ je o Šveđaninu Robinu Šimoviću, koji je tijekom karijere igrao, osim u Švedskoj, i u Norveškoj, Italiji, Japanu i Južnoj Koreji. Ipak, pitanje je hoće li Šimović biti u konkurenciji već za Dinamo, koji je apsolutni favorit. Ali...

'Zna se reći da su to najlakše utakmice. Međutim, nama svaka utakmica vrijedi tri boda. I Dinamo dolazi na utakmicu s istim ciljem, tim prije što je sada uhvatio dobar zamah u Europi, i nakon dobrog niza u prvenstvu, odnosno prijelomne pobjede nad Osijekom. Pritisak je, nama bodovi trebaju pod hitno, da hvatamo priključak s momčadima koje su ispred nas. Znamo da je Dinamo jedan od najtežih mogućih suparnika, ali nama je situacija takva kakva jest. Moramo pokušati tražiti bod ili bodove u svakoj sljedećoj utakmici. Tako već i u ovoj', zaključio je Golem.

Dinamo nastavlja svoj 'ubitačni' ritam. Nakon četvrtka i pobjede 5:1 nad Astanom u Konferencijskoj ligi, pred Jakirovićevom je momčadi, možda ipak nešto lakši suparnik?

'Vjerujem da će nas čekati suparnik s čvrstim blokom. Vidimo da je novi trener, kolega Toni Golem, koristio sustav 5-4-1, dok su ranije kod kolege Roberta Prosinečkog igrali malo drukčije, s više posjeda. Pred kraj prijelaznog roka doveli su nekoliko zanimljivih iskusnih igrača koji su pritom i brzi tako da ćemo morati paziti da iz tog bloka ne stvore neku opasnu kontru ili polukontru', istaknuo je trener Sergej Jakirović.

Rudešovo mjesto na začelju prvenstvene ljestvice može biti varljivo jer u brojnim je utakmicama pružao čvrst otpor suparnicima, nerijetko bio rezultatski blizu pri čemu je, primjerice, karakterističan dvoboj bio onaj protiv Osijeka u Kranjčevićevoj kad je Rudeš vodio s 3:0, a Osječani na kraju slavili s 4:3.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: SofaScore

'Da, to je bila karakteristična utakmica i ne mogu se oteti dojmu da je Rudeš trebao imati poneki bod više s obzirom na prikazano u dosadašnjem dijelu prvenstva. Na samom startu sezone, u 1. kolu, vodio sam Rijeku upravo protiv Rudeša, a iako smo pobijedili s 4:0, naš je suparnik mogao tada zabiti najmanje jedan gol. Momčad Rudeša nije bila nimalo impresionirana. Imaju kvalitetne igrače, ali sigurno će se puno toga pitati nas. Ne sumnjam da ćemo biti ozbiljni, koncentrirani jer dečki dobro znaju gdje smo donedavno bili i da smo sad uhvatili ritam, smanjili bodovni zaostatak za vrhom ljestvice, znaju da nam je svaka utakmica jako važna i da se želimo dobro prezentirati, pružiti pravu igru, kontrolirati dvoboj i osvojiti tri boda'.

Potvrdio je Dinamov trener kako će u sastavu biti nekih promjena, što zbog iscrpljenosti igrača, što zbog ozljeda, ali želi minutažu dati i povratniku Arijanu Ademiju.

'Pokušavamo u svakoj utakmici dati određenu minutažu onima koji možda nisu dosad puno igrali. Svjestan sam da imamo još trojicu, četvoricu koji nisu dobili takvu priliku, ali – dobit će je. Drago mi je da dečki dobro koriste minutažu, drago mi je zbog Tibora Halilovića, Antonija Marina kao i Bogdana Mihajličenka koji je u nekoliko minuta na terenu upisao dvije asistencije. Svi pružaju doprinos momčadi. Bitno je da znaju da su nam svi igrači važni, to nije floskula već se tako doista i postavljamo', zaključio je Dinamov trener.

Standings provided by Sofascore