slamka spasa ili...

Šokantno rješenje za spas posrnule Cibone; crnogorski biznismen sprema se preuzeti jedan od najvećih simbola hrvatskog sporta?

16.03.2020 u 06:23

Bionic
Reading

Cijelo jedno desetljeće Cibona živi na rubu propasti. Dugovanja kluba mjere se u stotinama milijuna kuna, završena je predstečajna nagodba te sadašnja Uprava u ratama vraća ono što su njezini prethodnici godinama nagomilavali. No, svojedobno jedan od najvećih svjetskih košarkaških klubova teško može preživjeti bez sponzora ili novog vlasnika. Sada se pojavila nada u bolje sutra. Ili - sjutra...

Nevjerojatna vijest o tome kako će u Cibonu ući crnogorski kapital stiže iz susjedstva i za sada je teško ocijeniti radi li se o insinuacijama ili je ovo tek prva najava puno većeg posla koji bi se trebao odraditi u sljedećih godinu ili dvije.

Dakle, Nova.rs tvrdi kako bi Cibona uskoro mogla dobiti nove vlasnike! Naime, kako se tvrdi, grupacija na čijem je čelu predsjednik Košarkaškog kluba Mornar Đorđije Pavićević u pregovorima da preuzme vlasničke udjele Borca iz Čačka i - Cibone! OK, za Čačak nas baš briga, ali Cibona?!

Na prvu je ova informacija zvučala kao da je ispala iz rubrike 'Vjerovali ili ne', ali... Gdje ima dima ima i vatre, posebice jer se u ovom slučaju radi o ozbiljnom poslovnom čovjeku koji je 'duboko' u košarci, a financije crpi iz poslovne grupacije koja među ostalim ima i veliki udio u izrazito profitabilnoj luci Bar.

Pavićević zajedno s bratom Mihailom već godinama uspješno vodi KK Mornar u koji su uložili pozamašnu svotu novca. Klub iz Bara tako je u sezoni 2017./'18. iznenađujuće postao prvak Crne Gore čime je prekinuo višegodišnju dominaciju podgoričke Budućnosti, koja je baš te sezone osvojila naslov prvaka u regionalnoj ABA ligi.

Cibona, pitate? Ah, da. 'Vukovi s Tuškanca' više nisu konkurentni. Nigdje. S karte europske košarke Zagreb i Cibona odavno su izbrisani. Malobrojni se uopće sjećaju kad su 'cibosi' posljednji put igrali Euroligu, a još je manje onih koji bi točno mogli reći kad je Cibona posljednji put bila konkurentna. Ne u Euroligi, već u regionalnoj ABA ligi. Posljednjih se sezona 'cibosi' bore za ostanak u društvu najboljih, zablistaju tek u domaćem prvenstvu ili Kupu. I to sada kad je s hrvatske košarkaške scene nestala Cedevita...

  • +15
Finalna utakmica Kupa Krešimira Ćosića, KK Zadar - KK Cibona Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

Uglavnom, Cibona više od desetljeća živi doslovno na rubu propasti. Predstečajna nagodba spasila je - barem privremeno - nekad jedan od najvećih svjetskih klubova, instituciju hrvatskog sporta. Stotine milijuna kuna dugova Cibona će otplaćivati još godinama, a zbog tog utega niti nema napretka na sportskom planu. Tek životarenje na rubu ispadanja iz ABA lige. To je sadašnjost i budućnost ove i ovakve Cibone. I još je uljepšana jer Uprava koja je sada 'na vlasti' čini najviše što se učiniti da, ali bez glavnog sponzora ili nekog vanjskog financijera jednostavno ne ide. Niti će ići dalje... Jer od Cibone kao kluba ostalo je samo - ime! Svu su imovinu preuzeli vjerovnici i Grad Zagreb, pa su 'cibosi' doslovno ostali goli i bosi. S gaćama na štapu i zvučnim imenom koje je nekad davno izazivalo strahopoštovanje kod protivnika.

U toj i takvoj, naizgled bezizlaznoj situaciji i crnoj budućnosti koja se po tko zna koji put nadvila nad Cibonom, kao spasitelj se - isprva sramežljivo - ukazao Đorđije Pavićević! I ponudio bolje sutra. Ili, ako ćemo po crnogorski - sjutra!

Što se zapravo krije iza cijele priče potencijalnog ulaska crnogorskog kapitala u Cibonu?

'To mi je prvi glas. Ja sam danas pričao s Đokom, ali kao predsjednik ABA lige i oko toga što i kako ćemo završiti sezonu. Jer, mi smo u petak trebali održati Skupštinu lige ali nismo, a uskoro ćemo morati donijeti neke odluke pa se konzultiram s kolegama iz drugih klubova', kazao je za Večernji list direktor Cibone Domagoj Čavlović i pojasnio kakva je mogućnost da netko 'sa strane' postane suvlasnik Cibone:

'Za takvo što mi bismo morali preoblikovati klub iz udruge u sportsko dioničko društvo, pa bismo trebali oglasiti prodaju tih dionica. Nije mi jasno od kuda potiče takva dezinformacija i koji joj je cilj...'

OK, to je 'službena' strana prvog čovjeka 'Vukova s Tuškanca'. No, postoji i ona druga strana priče prema kojoj bi - barem u prvoj godini - Pavićević u Cibonu ušao kao glavni sponzor. To ne bi smio biti problem jer Cibona danas sponzora NEMA, a taj bi novac doslovno spasio Cibonu muke i gotovo sigurne propasti kroz nekoliko sljedećih godina.

  • +5
KK Cibona - KK Šibenka, Kup Krešimira Ćosića 2020. Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

Crnogorski bi kapital u ovom trenutku doslovno bio kao slamka spasa, ali Pavićević će ipak nešto tražiti za toliki uloženi novac. Za sada se nagađa kako se radi o pet milijuna eura u prve dvije godine 'suradnje'.

Dugoročan plan je stabilizirati klub i vratiti Cibonu u Europu. Naime, koliko god su se bivše i sadašnje Uprave trudile uništiti ovaj klub, Cibona je i dalje institucija košarke i ime koje otvara sva vrata.

A košarka je danas vrlo skup sport, no Pavićević ima dovoljno kapitala kojeg je spreman uložiti. U Cibonu. Koja bi se - u nekom razumnom vremenskom roku - možda mogla i vratiti u Euroligu. Da, zašto ne? Mjesto u Euroligi se može kupiti, zna to jako dobro i Pavićević. A lakše ga je kupiti ako se zoveš Cibona i dolaziš iz Zagreba, iz Hrvatske koja je u Europskoj uniji.

Recimo to slikovito - Mornar iz Bara može biti sto puta bolja momčad od Cibone, ali nema tog novca za koji bi mogla upasti u Euroligu. Pavićeviću je to jasno, čovjek je fanatik i zaljubljenik u košarku, sigurno mu je san imati, pa makar i fiktivno, momčad u Euroligi. Kroz neku vrstu suvlasništva u Ciboni to može i ostvariti. Ne preko noći, ali kroz nekoliko godina - da. I onda bi u Zagrebu ponovno - uz pomoć crnogorskog kapitala - mogli gledati velikane poput Real Madrida, Barcelone, Panathinaikosa, Olympiakosa, moskovskog CSKA, Maccabija, Žalgirisa, Fenerbahčea, Anadolu Efesa...