samo za tportal

Slovenac koji je s Rijekom osvajao trofeje i koji zna sve o Hrvatskoj mnoge je iznenadio time što očekuje od utakmice na Poljudu; upozorava svoje i na jedan važan detalj

06.09.2021 u 12:10

Bionic
Reading

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom okršaj je protiv Slovenije (utorak 7. rujna, 20.45 sati), iste one koja je 24. ožujka u 1. kolu kvalifikacija za SP u Ljubljani slavila 1:0. Slovenac Simon Rožman, koji je vodio nogometaše Rijeke i jako dobro poznaje neke igrače, za tportal je dao svoje viđenje kvalifikacijske utakmice

Nakon što je u Slovenija u Ljubljani slavila 1:0 protiv Hrvatske u sljedeća dva kola kvalifikacija za SP poražena je od Rusa i Ciprana te se činilo da su Slovenci ispali iz kombinacija za vrh skupine. No u dvije rujanske utakmice, protiv Slovačke (1:1) i Malte (1:0), osvojili su četiri boda te sada 'pušu za vrat' vodećim reprezentacijama, Hrvatskoj i Rusiji. Poljudski stadion, vjerujemo pun do vrha, domaćin je sutrašnje (20.45 sati) utakmice 6. kola kvalifikacija skupine H za odlazak na SP u Kataru 2022. godine, a snage će odmjeriti Hrvatska i Slovenija.

Hrvatska i Slovenija deset su puta igrale međusobno, uz šest pobjeda naših reprezentativaca, tri remija i pobjedu Slovenaca. No ono što posebno upada u oči jest podatak da je Hrvatska u pet domaćih utakmica slavila tek jednom. A bilo je to 1995. godine, kada su Robert Prosinečki i Davor Šuker zabili za pobjedu 2:0.

Bile su to ujedno prve kvalifikacije za obje reprezentacije nakon osamostaljenja. U međuvremenu Hrvatska je ušla među nogometnu elitu te uspješno balansira, nekad s više, nekad s manje uspjeha. Slovenci tu i tamo bljesnu, ali da je i njihov nogomet u usponu, potvrđuje činjenica da svi igrači iz sadašnjeg reprezentativnog kadra igraju u inozemstvu.

Na klupi im sjedi iskusan i hrvatskoj javnosti dobro poznat i priznat stručnjak Matjaž Kek, trener koji je s Rijekom stvarao velike rezultate te je uspio srušiti čak i Mamićev Dinamo, odnosno osvojiti naslov hrvatskog prvaka.

No osim Keka, na Rujevici se u velikom stilu predstavio Simon Rožman, u kojem mnogi vide 'novog Keka', a koji je s Rijekom također osvojio vrijedan trofej, naslov pobjednika hrvatskog Kupa. Nakon odlaska s Rujevice, Rožman je preuzeo klupu Maribora, a s kojim je u zadnjem kolu prošlosezonskog prvenstva, u direktnom okršaju s Murom, ostao bez naslova prvaka.

'Obje reprezentacije su u zadnjim utakmicama upisale minimalne pobjede, ali ni vaša, ni naša reprezentacija nisu briljirale u samoj igri, a pogotovo to mogu reći za Sloveniju. No ovdje ustvari nitko ne pita za dojam, jer vrijeme je skupljanja bodova, a u tome su obje reprezentacije bile uspješne. Tako da i mi Slovenci nismo daleko od vrha. Skupina je izjednačena i svaka utakmica može donijeti velik preokret u poretku na tablici', rekao je na početku razgovora za tportal 38-godišnji Simon Rožman.

'Hrvatska je veliki favorit, ali...'

Znači, mislite da bi Slovenija mogla do iznenađenja, kao 24. ožujka?

Obje reprezentacije u ovu utakmicu ulaze s dobrom atmosferom, izbornici su mijenjali dosta igrača, mislim po četiri, pet njih, kako bi osvježili momčad. Očito su naučili u prošlom mini ciklusu da ista ekipa ne može igrati tri utakmice u tako kratkom periodu. Sada očekujem da će opet na teren izaći s najboljim mogućim postavama, s pet svježih igrača. I što sam rekao, možda to neće biti utakmica s puno prilika, nego taktički posložena, da bude što manje opasnosti pred jednim ili drugim golom. I onda će jedan potez ili neka lucidnost pojedinca odlučiti pobjednika. Mislim čak da bi Sloveniji, u završnici ovih kvalifikacija, i bod iz Splita jako puno značio, jer onda bismo u zadnje tri, četiri utakmice bili dodatno ohrabreni, spremni na veliko iznenađenje. No Hrvatska je veliki favorit i ona mora to opravdati na terenu.

Dodatni vjetar u leđa Hrvatskoj mogao bi biti pun stadion Poljud, taj detalj jest itekako važan?

Očekujem neizvjesnu utakmicu, bez obzira na to što je Hrvatska veliki favorit i igra pred svojim navijačima. I slažem da će navijači biti veliki poticaj, jer znamo kako se navija na Poljudu. Ali ako Slovenija izdrži prvih 15, 20 minuta, jer očekujem veliki pritisak Hrvatske, mislim da ćemo do kraja uspjeti parirati jer imamo individualnu kvalitetu preko Josipa Iličića. Očekujem i naš dobar blok u sredini terena, stoga je sve moguće. Ponavljam, vjerujem da će utakmica biti neizvjesna, pogotovo ako se othrvamo početnom naletu Dalićevih igrača'.

U Kekovoj momčadi ima igrača s kojima ste radili, poput Adama Gnezde Čerina i Jana Mlakara. No nas više zanima vaše iskustvo treniranja Antonija Čolaka, koji je protiv Slovačke upisao debi u službenoj utakmici za hrvatsku reprezentaciju.

Godinu i pol radili smo zajedno, a onda smo ga prodali jer je to i zaslužio. Čoki (op.a., Čolakov nadimak) jako je zahvalan igrač za trenera, jer napravit će sve za ekipu. U sjajnoj je formi u Malmöu, zabio je puno golova koji su vodili Šveđane kroz kvalifikacije do Lige prvaka. On je specifična špica, i kada ga krene, stvarno je nezaustavljiv. U jako dobroj je formi. Ovo nije bila utakmica s puno prilika koje je on mogao realizirati, ali mislim da je bio na sasvim korektnom nivou, u službi momčadi. Šteta zbog one prilike koju je imao, ali utakmica nije išla u smjeru da je mogao puno napraviti. On nije igrač koji će sam rješavati situacije, nego igrač kolektiva. I siguran sam da svi treneri koji su radili s njime o njemu govore kao o pravom profesionalcu, koji će napraviti sve za momčad. Osim toga, ima neku osobnu energiju, također važnu za svaku ekipu, zaključio je Simon Rožman.

  • +62
Slovačka - Hrvatska, kvalifikacije za SP Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL