JUVE NA KOLJENIMA

Sjajni Rakitić i Sevilla spriječili talijansko finale, izdržali su i s igračem manje

19.05.2023 u 00:17

Bionic
Reading

Momčadi Seville i Rome borit će se 31. svibnja na Puskas Areni u Budimpešti za naslov pobjednika nogometne Europske lige, što su Rimljani zaslužili odigravši 0-0 u uzvratu polufinala protiv Bayera u Leverkusenu, a Andalužani su u produžetku pred svojim navijačima svladali Juventus sa 2-1.

Nogometaši Rome su do svog prvog finala u Europskoj ligi stigli obranivši prednost od 1-0 u iz prvog dvoboja. Statistika je bila u potpunosti na strani njemačke momčadi, koja je imala čak 23 udarca prema vratima, šest unutar okvira, ali nijedna lopta nije završila u mreži.

Momčad Josea Mourinha je imala tek jedan udarac, a i taj je bio neprecizan. Tako će portugalski stručnjak, koji je s Romom prošle sezone osvojio prvo izdanje Uefine Konferencijske lige, imat će priliku osvojiti i Europsku ligu po prvi put u klupskoj povijesti.

Za razliku od Rimljana, Sevilla će po peti put imati priliku osvojiti pehar koji je momčad iz Andaluzije osvajala tri godine zaredom (2014. - 2016.) te još jednom 2020., a prethodno je dvaput osvajala i Kup Uefa (2006. i 2007.) koji je bio preteča Europske lige.

Sevilla je spriječila talijansko finale u Budimpešti, iako je Juventus u 65. minuti bio blizu tom cilju, kad je Dušan Vlahović zatresao mrežu domaće momčadi na stadionu Ramon Sanchez Pizjuan, samo dvije minute nakon što je ušao u igru.

U tom trenutku je torinska momčad imala prednost od 2-1, uz onih 1-1 iz prve utakmice. No, momčad Massimiliana Allegrija je u finalu bila svega šest minuta.

Argentinac Erik Lamela u igru je ušao u 70. minuti, što će se pokazati kao proročanski potez Sevillinog trenera Josea Mendilibara. Već u sljedećoj minuti Lamela je asistirao, a Suso postigao izjednačujući pogodak koji je Sevilli donio produžetak.

Već u petoj minuti dodanog vremena Lamela je na ubačaj Gila svladao gostujućeg vratara i postavio konačnih 2-1, dovoljnih za sedmo Sevillino finale u kojem će pokušati zadržati stopostotni učinak.

Jedino što je donekle pokvarilo ovu pobjedu Andalužana je nesmotreno zarađeno isključenje Marcosa Acune u 115. minuti, kad mu je nizozemski sudac Makkelie pokazao drugi žuti karton zbog zadržavanja igre pa Argentinac neće konkurirati za sastav na finalu protiv Rome 31. svibnja u Budimpešti.

No, tamo će svakako biti nekadašnji hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić koji je odigrao sve minute uzvratnog dvoboja i bio jedan od najboljih igrača Seville. Rakitiću će ovo biti drugo finale sa Sevillom, s kojom je 2014. osvojio prvi od četiri naslova u Europskoj ligi i kao kapetan podignuo veliki pobjednički trofej.