12 GROBARA 'POLJUBILO VRATA'

Partizanovim navijačima zabranjen ulazak u Moldaviju; pozadina je puno dublja

14.02.2023 u 19:19

Bionic
Reading

Prvi utakmice play-off runde Konferencije lige između moldavskog Šerifa i beogradskog Partizana igrat će se u četvrtak pred praznim tribinama stadiona u Kišinjevu.

Utakmica se prvotno trebala igrati u Tiraspolu odakle dolazi Šerif, međutim zbog blizine granice s Ukrajinom, utakmica je prebačena u glavni moldavski grad.

Međutim, dva dana prije utakmice Moldavski nogometni savez je objavio kako će se utakmica igrati iza zatvorenih vrata zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost. Oba kluba objavila su da su dobili upute od moldavskog saveza po nalogu sigurnosne službe Moldavije.

Savez je u priopćenju rekao da će omogućiti navijačima povrat novca za kupljene ulaznice, ali nije dao objašnjenje za taj potez.

'Ispričavamo se nogometnim navijačima zbog prouzročenih neugodnosti', rečeno je.

Moldavska granična policija objavila je kako je 12 navijača Partizana pokušalo ući u zemlju, ali im je odbijen ulazak. Partizan je zamolio svoje navijače da ne pokušavaju putovati u Moldaviju nakon što su obaviješteni da će se utakmica igrati iza zatvorenih vrata.

'Obaviještavamo sve navijače Partizana da ulazak u Moldaviju nije moguć, kao ni prisustvo na utakmici, te vas molimo da ne krećete na put', navodi se u priopćenju.

Moldavija je nakratko zatvorila svoj zračni prostor u utorak, dan nakon što je predsjednica Maia Sandu optužila Rusiju za tajnu urotu kako bi srušila legitimnu vladu te zemlje stiješnjene između Rumunjske i Ukrajine.

Sandu je u ponedjeljak optužila Rusiju da planira izvesti državni udar.

'Plan predviđa angažiranje vojno uvježbanih sabotera prerušenih u civile koji bi sudjelovali u napadima na državne institucije i uzimanju talaca kako bi svrgnuli proeuropsku vladu u Kišinjevu', rekla je šefica države.

Informacije o planu Rusije da izvrši državni udar u Moldaviji je prošli tjedan u Bruxellesu spomenuo i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, nakon što su ukrajinske tajne službe navodno presrele ruske dokumente.