ST dossier

Ovo su svi treneri Hajduka kojima je šef bio Lukša Jakobušić; lista je duga i čudna

09.04.2024 u 12:06

Bionic
Reading

Lukša Jakobušić smijenjen s mjesta predsjednika odlukom Nadzornog odbora HNK Hajduk, a istog dana otkaz je dobio i trener Mislav Karoglan

Iako je za vrijeme mandata Lukše Jakobušića potrošen ogroman novac na pojačanja – opet, čini se, neće biti ništa od titule prvaka koju navijači Hajduka čekaju još od 2005. godine.

Podsjetimo, Jakobušić je na mjesto predsjednika Hajduka stigao u listopadu 2020. godine, nakon odlaska Marina Brbića.

Od pojačanja pod Jakobušićevim vodstvom u Hajduk je u veljači 2021. godine stigao Marko Livaja, a nakon njega niz poznatih imena i mnogi će reći skupih pojačanja, kao što su redom bivši i sadašnji reprezentativci Lovro i Nikola Kalinić, Dario Melnjak, Filip Krovinović, Filip Uremović te na koncu i najzvučnija imena - Ivan Perišić i Josip Brekalo.

Rezultat svega? Činjenica jest da je Hajduk pod Jakobušićevim vodstvom osvojio dva SuperSport Hrvatska nogometna kupa, ali i ostvario velike prihode.

Posebna priča je rekordan broj članova kluba, a koji je u posljednje dvije godine premašio 100 tisuća. I upravo takav velik broj navijača, točnije članova kluba razlog je zbog kojeg se ova sezona smatra – neuspješnom.

Hajduk je ispao u polufinalu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa od Dinama, a upisao je i dva poraza u SuperSport HNL-u od konkurenata za titulu, Dinama i Rijeke.

Upravo to presudilo je Jakobušiću.

'Razlozi odluke nisu ni pritisak javnosti i medija, kako se špekulira, razlog je evolucijski korak naprijed temeljen na činjenicama. Prvenstvo je odlučeno porazom u Rijeci, nismo vidjeli smisla da se čeka kraj sezone i da se gubi vrijeme, procijenili smo da je pravi trenutak za početak novog ciklusa od četiri godine', kazao je između ostalog predsjednik NO-a Hajduka Aljoša Pavelin.

Ubrzo nakon njega Marinka Akrap, v.d. predsjednica, kazala je:

'Mislav Karoglan više nije trener Hajduka. Momčad će do kraja sezone voditi njegov pomoćnik Jure Ivanković.'

Tako ispada da je u tri i pol godine, koliko je Jakobušić bio na čelu kluba, Hajduk promijenio čak sedam trenera, uz dodatak da je Karoglan u dva navrata sjeo na klupu te da na tu listu ne ulazi Igor Tudor jer se prije nego što je stigao Jakobušić uputio prema Juventusu i prepustio je svoje mjesto Vukasu. Na tu listu također ne ulazi novi privremeni trener Jure Ivanković.

Osim toga, Splitom se širi glasina da je Valdas Dambrauskas smijenjen jer je ušao u verbalni sukob s najvećom zvijezdom kluba, iako je iza sebe imao igru i rezultat. S Lekom je navodno bila slična priča jer nije uspio postati autoritet i nije imao zaštitu šefa... Stoga su neke nagle smjene trenera u najmanju ruku bile čudne i neočekivane, ali to je sve sad prošlost. Isto kao što je mnogima čudno to što je priliku na kraju sezone dobio 38-godišnji Ivanković, trener koji trenutačno nema potrebno iskustvo da preuzme takav klub nakrcan zvijezdama. Ali to je zapravo samo slika i prilika ovog Hajduka, kluba koji je odustao od lova na titulu prvaka.

Svi Jakobušićevi treneri:

  • Hari Vukas
  • Boro Primorac kao v.d. trenera
  • Paolo Tramezzani
  • Jens Gustafsson
  • Valdas Dambrauskas
  • Mislav Karoglan
  • Ivan Leko
  • Mislav Karoglan
  • +5
Konferencija za novinare Nadzornog odbora Hajduka Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec