sportska mafija

Otkriveni su detalji najvećeg skandala u povijesti tenisa; gem su prodavali za 400, a meč za 2000 eura

24.03.2023 u 11:23

Bionic
Reading

Svijet tenisa uzdrman je skandaloznom aferom namještanja mečeva. Istražuje se čak 375 mečeva koji su odigrani između veljače 2014. i lipnja 2018. godine, a povezani su sa 181 tenisačem i tenisačicom

Francuski sportski dnevni list L'Equipe navodi kako se radi o najvećem takvom skandalu u povijesti tenisa, a vrlo vjerojatno i sporta uopće.

Glavni čovjek operacije navodno je Grigor Sargsyan (32), poznat kao Master, mafijaš povezan s armenskom mafijom. Tužitelji ga terete da je od 2014. do 2018. godine podmićivao tenisače i namještao mečeve.

Većinom se radilo o mečevima tenisača i tenisačica koji su bili ispod 200. mjesta na ATP i WTA ljestvici. Sve su to redom oni koji su od turnirskih nagrada zarađivali malo ili niti malo, pa ih se teoretski moglo nagovoriti da uz novčanu nadoknadu namjeste mečeve na turnirima nižih kategorija gdje kontrole nisu toliko stroge.

Spomenuti Sargsyan već odslužio osam mjeseci zatvora nakon što je uhićen pod ovim optužbama, a pojavio se i na nastavku suđenja u Belgiji. 

Uz to su do daljnjeg suspendirani francuski tenisači Mick Lescure i Jules Okala jer je dokazano da su bili dio mreže sportske mafije koja je namještala mečeve.

Ujedno su u javnost izašle i 'tarife' za namještanje. Za izgubljeni gem u pojedinačnom meču dobivali su 400 eura, za izgubljen meč parova u dva seta dobivali bi po 2000 eura. Najviše se dijelilo oko 3000 eura.

Tužitelji tvrde kako je preko računa glavnih ljudi ove 'operacije' navodno prošlo oko osam milijuna eura i to u periodu od samo dvije godine koje su do sada istražene.