on je svoje rekao

Novak Đoković napokon otvorio dušu i priznao kaje li se zbog svojih odluka; mnogi su se nakon ovog iznenadili...

22.03.2023 u 06:23

Bionic
Reading

Novak Đoković i dalje je nepoželjan u SAD-u, nije cijepljen protiv koronavirusa te ne može ući u zemlju, a zbog toga je još jednu sezonu u nizu propustio velike Masters 1000 ATP turnire u Indian Wellsu i Miamiju. Kako sada stvari stoje, propustit će tvrdoglavi Srbin i još jedan US Open

Zbog svojih je odluka Novak Đoković izgubio prvo mjesto na ATP ljestvici, sad ga je na vrhu prestigao mladi Španjolac Carlos Alcaraz.

Đoković je sad u velikom razgovoru za CNN otvorio dušu i progovorio o svemu što mu se događa posljednjih godina zbog činjenice da nije cijepljen. Srbin i dalje ostaje čvrsto pri svojim stavovima iako je jasno da mu zbog toga itekako trpi karijera.

'Ne, ne žalim i ne kajem se! U životu sam naučio da ti žaljenje može samo štetiti, može te natjerati da živiš u prošlosti, a ja to ne želim. Isto tako, ne želim previše živjeti u budućnosti. Želim biti prisutan u sadašnjem trenutku koliko god je to moguće, ali ujedno i razmišljati o budućnosti i načinu kako da tu budućnost stvorim što bolju', prosipao je na CNN-u Novak Đoković svoju životnu filozofiju.

No, za njega je bolna činjenica da više nije prvi tenisač svijeta...

'Čestitam Carlosu Alcarazu, apsolutno je zaslužio da se vrati na mjesto broj 1 ATP ljestvice', kazao je Novak.

Razlika u bodovima mogla bi se i dodatno povećati na Đokovićevu štetu jer američki dio sezone neće igrati. Sve zbog odbijanja da se cijepi protiv koronavirusa, a kao takav ne može dobiti dozvolu za ulazak u SAD.

'Žao mi je što nisam mogao igrati u Indian Wellsu i Miamiju, volim te turnire i imao sam dosta uspjeha na njima. Ali, donio sam takvu odluku zbog koje sam znao da postoji mogućnost da neću moći igrati', kaže Đoković koji se i dalje pomalo naivno nada kako će se dogoditi 'kopernikanski obrat':

'Nadam se da će se trenutna situacija promijeniti i da ću moći igrati na US Openu. To je za mene najvažniji turnir na američkom tlu.'

Hm, može Đoković pričati što god želi, ali vjerojatnost da će ga američka administracija 'pomilovati' i napraviti izuzetak te ga necijepljenog pustiti u SAD ravne su nuli. No, činjenica je da je US Open na rasporedu tek krajem kolovoza do kada bi se, možda, pravila za ulazak u SAD mogla promijeniti.

Do tada će se Đoković okrenuti izazovima na zemljanim turnirima.

'Počinje sezona zemljanih turnira. Odrastao sam na toj podlozi. Roland Garros, Wimbledon, US Open, to su najveći ciljevi ove godine. Nadal je tu, kralj zemlje, on je favorit broj jedan, a tu je i Alcaraz...', pričao je Đoković koji se osvrnuo i na godine rivalstva s Rafom Nadalom i Rogerom Federerom:

'Na početku moje profesionalne karijere, dok sam se probijao, bilo je samo Federer ili Nadal. Njihovo rivalstvo i ti povijesni mečevi. Bilo je teško da se tu ubacim i postignem velike stvari. Morao sam se probijati i činiti velike stvari da bih uopće mogao biti u istoj priči s njima. Čast je biti dio ere s njima... Ponekad sam bio bijesan što sam u istoj eri, ali kad se danas osvrnem, zahvalan sam na tome. Oni su me učinili igračem kakav sam danas. Učinili su me jačim mentalno i fizički, sve zbog mečeva koje smo igrali međusobno, posebice onih koje sam gubio od njih', zaključio je Novak Đoković koji će se sad fokusirati na europsku sezonu na zemljanim terenima. Prvi turnir na kojemu se očekuje njegov nastup je onaj u Monte Carlu koji se igra od 9. do 16. travnja.