EP u Vaterpolu

Neuvjerljiva Hrvatska poražena u polufinalu: Španjolci u dramatičnoj utakmici potopili 'barakude' i ušli u finale

24.01.2020 u 18:32

Bionic
Reading

Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija nije se uspjela plasirati u finale Europskog prvenstva u Budimpešti, u polufinalu bolja je bila Španjolska s 9:8 (0:1, 4:3, 2:2, 3:2)

Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija nije se uspjela plasirati u finale Europskog prvenstva u Budimpešti, u polufinalu bolja je bila Španjolska s 9:8 (0:1, 4:3, 2:2, 3:2).

Jedini dvostruki strijelac za Hrvatsku bio je Luka Bukić, po jedan gol dodali su Marko Macan, Luka Lončar, Maro Joković, Ante Vukičević, Andro Bušlje i Lovre Miloš, dok je Španjolsku predvodio vratar Daniel Lopez s 13 obrana, Alberto Munarriz je postigao tri gola, dva je dodao Alvaro Granados.

Kao i prije pola godina u polufinalu Svjetskog prvenstva u Gwangjuu izabranici Ivice Tucka nisu imali rješenja za španjolsku obranu te su ponovno ostali bez nastupa u finalu. Posljednji je put hrvatska vaterpolska reprezentacija igrala u završnici europskog prvenstva još prije 10 godina u Zagrebu kada je jedini put osvojila zlato.

Dvoboj protiv Španjolske Hrvatska je otvorila pogotkom Macana s igračem više, ali do kraja prve četvrtine "razbranio" se španjolski vratar Daniel Lopez koji je prije isteka prvih osam minuta sakupio već šest obrana. Odlično mu je parirao Marko Bijač na našem golu koji je s četiri obrane čuvao minimalnu prednost, a Španjolci pritom nisu iskoristili tri situacije s igračem više.

Druga četvrtina donijela je čak sedam pogodaka, oba napada su 'proradila', a Španjolska je pogotkom Munarriza sredinom tog dijela igre stigla do prvog vodstva od 3:2. Do kraja utakmice Hrvatska više nije uspjela niti jednom povesti.

Španjolska bi i u trećoj četvrtini povela, a Hrvatska se vraćala u egal, ali ostao je dojam da je upravo u tom periodu propuštena prilika za pobjedu jer hrvatski igrači nisu iskoristili niti jednu od tri prilike s igračem više.

Možda i ključni trenutak susreta dogodio se pet i pol minuta prije kraja kada je Tahull pogodio za vodstvo Španjolske 8-7. Nakon toga su hrvatski igrači ostali osuđeni samo na pokušaje šuta s distance koje su Španjolci bez problema blokirali. Posljednju realnu priliku za poravnanje propustio je Vukičević 1:07 minuta prije kraja, njegov rezonski šut u situaciji s igračem više sjajno je zaustavio Lopez. U sljedećem španjolskom napadu Munarriz je postigao pogodak izravnim udarcem nakon prekršaja, a tom prilikom lopta je prošla ispod ruke do tada odličnom Bijaču. Do kraja utakmice Vukičević je tek ublažio poraz Hrvatske.

Hrvatska će u nedjelju od 17.30 sati igrati za treće mjesto protiv poražene reprezentacije iz drugog polufinala u kojemu će od 19 sati igrati domaćin Mađarska i Crna Gora. Španjolskoj će ovo biti treći finale na velikim natjecanjima zaredom, nakon EP 2018. i SP 2019. u kojima je gubila od Srbije i Italije. U nedjelju će pokušati osvojiti zlato u finalu koji je na programu od 19 sati.

Hrvatska je do sada osvojila četiri medalje s europskih prvenstava, uz zlato 2010. ima srebra iz 1999. i 2003. te broncu s posljednjeg EP iz Barcelone 2018.

Porazom u polufinalu EP-a, Hrvatska će plasman na Olimpijske igre u Tokiju (24. srpnja - 9. kolovoza) morati potražiti kroz kvalifikacije koje su na rasporedu u svibnju.

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 8:9 (1:0, 3:4, 2:2, 2:3)

HRVATSKA: Bijač (7 obrana), Marcelić; Macan 1, Fatović, Lončar 1, Joković 1, Bukić 2, Vukičević 1, Bušlje 1, Miloš 1, Vrlić, Benić, Garcia

ŠPANJOLSKA: Lopez (13 obrana), Lorrio; Munarriz 3, Granados 2, Sanahuja, De Toro 1, Larumbe, Delgado 1, Fernandez, Tahull 1, Perrone 1, Mallarach, Bustos

IGRAČ VIŠE: Hrvatska 4/11, Španjolska 3/9