TKO BI OVO OČEKIVAO

Nema više tajni? Oglasili se iz Ferrarija, ali i Sebastian Vettel, zna se zašto suradnja više nije bila moguća

12.05.2020 u 16:09

Bionic
Reading

Nakon što je postalo službeno da će na kraju sezone 2020. Sebastian Vettel napustiti Ferrari oglasili su se obje strane te potvrdile kako problem nije bio u novcu I duljini trajanja ugovora

Vettelov trogodišnji ugovor završava na kraju sezone, ali nakon višemjesečnih razgovora o novom nije donesena odluka o nastavku suradnje.

'Ovo je odluka koju smo zajedno donijeli sa Sebastianom, a za koju obje strane smatraju da je najbolja. Nije je bilo lako donijeti s obzirom na to da Sebastian vrijedi kao vozač i kao osoba. Nije postojao nikakav konkretan razlog koji je doveo do ove odluke, osim zajedničkog i prijateljskog uvjerenja da je došlo vrijeme da krenemo zasebnim putevima kako bismo postigli svoje ciljeve', rekao je direktor Ferrarijeva tima Mattia Binotto te dodao:

'U ime svih iz Ferrarija, želim zahvaliti Sebastianu na njegovom velikom profesionalizmu i ljudskim osobinama koje je pokazao tijekom ovih pet godina, tijekom kojih smo dijelili toliko sjajnih trenutaka.'

Iako se pislao da je puklo oko toga što je Ferrari Vettelu ponudio kratkoročan ugovor (na jednu sezonu) sa smanjenim primanjima u odnosu na ranije ponude, njemački vozač je to negirao.

'Kako biste postigli najbolje moguće rezultate u ovom sportu, važno je da sve strane rade u potpunom skladu. Momčad i ja shvatili smo da više nema zajedničke želje da ostanemo zajedno nakon ove sezone. Financijske stvari nisu igrale nikakvu ulogu u ovoj zajedničkoj odluci. To nije način na koji razmišljam kada je riječ o takvim stvarima, a nikada ni neću', govorio je četverostruki prvak Formule 1.

'Ono što se dogodilo zadnjih nekoliko mjeseci dovelo je do toga da su mnogi od nas razmišljali o našim stvarnim prioritetima u životu. Treba biti maštovit i prihvatiti novi pristup situaciji koja se promijenila. Uzet ću si vremena da razmislim o onome što je zaista važno kada je u pitanju moja budućnost', dodao je Vettel te se zahvalio Ferrariju.

'Scuderia Ferrari zauzima posebno mjesto u Formuli 1 i nadam se da će doći do uspjeha koje zaslužuje. Na kraju, želim zahvaliti cijeloj obitelji Ferrari i prije svega 'navijačimaširom svijeta, na podršci koju su mi pružali ovih godina.'

Sebastian Vettel je u Ferrari došao kao četverostruki svjetski prvak (2010. - 2013.), a sve je naslove osvojio za upravljačem Red Bulla. Momčad iz Maranella i njemački vozač nadali su se uspješnoj suradnji kakvu je Ferrari imao s Vetellovim idolom Michaelom Schumacherom, koji je u crvenom bolidu osvojio pet od svojih sedam naslova svjetskog prvaka.

No, Vettel je u Ferrariju uspio dvaput biti drugi u ukupnom redoslijedu (2017. i 2018.), jednom treći (2015.), jednom četvrti (2016.), a prošlu je godinu završio na petom mjestu, gledajući u leđa i mladom momčadskom kolegi Charlesu Leclercu koji ga je nadmašio u svemu te polako preuzeo ulogu prvog vozača.

U 240 utrka u karijeri Vettel je ostvario 53 pobjede, a 120 puta se penjao na pobjedničko postolje. Od svoje 53 pobjede za upravljačem Ferrarija je ostvario njih 14, a posljednju na prošlogodišnjoj Velikoj nagradi Singapura. Kao vozač Ferrarija je 54 puta bio na pobjedničkom postolju.

Ferrari tek treba donijeti odluku o tome tko će zamijeniti Vettela u 2021. i pridružiti se Charlesu Leclercu u Maranellu. Kao mogući Vettelovi nasljednici najčešće se spominju Australac Daniel Ricciardo iz Renaulta i Španjolac Carlos Sainz iz McLarena, s obzirom na to da su obojica u posljednjoj godini ugovora sa svojim sadašnjim momčadima.

U mnogim špekulacijama oko njegove budućnosti s Ferrarijem je povezivan i aktualni svjetski prvak Britanac Lewis Hamilton, ali je on više puta ponovio da je njegova namjera ostati u Mercedesu.