KOMENTAR

Najbolji primjer da se pobjedi nikad ne gleda u zube

22.03.2019 u 06:05

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija teškom je mukom stigla do pobjede 2:1 nad Azerbajdžanom. No, stara izreka kaže kako se pobjedi nikad ne smije gledati u zube, jer kadar kojeg je izbornik Zlatko Dalić imao dao je svoj maksimum. Baš kao i selekcija Nikole Jurčevića, koja je se hrabro branila, ali protiv individualno jačih Hrvata nije imala rješenja

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić s pravom je upozoravao na snagu suparnika, odnosno potrebnu ozbiljnost u duelu protiv Azerbajdžana. Jer kada si drugi na svijetu, pa i u nogometu, svi te žele dostići. I prestići. Bez obzira koji su tvoji limiti.

Nije to bilo bilo ni iznimka u ogledu protiv Azerbajdžana, koji po rejtingu ne spada u istu rečenicu kao Hrvatska. Bez obzira što je ova Hrvatska bez nekolicine igrača sa SP-a i što je u nekom redizajniranom, odnosno pomlađenom izdanju. Jer od prve su minute zaigrali Barišić, Petković, Brekalo, Ćaleta-Car...

  • +19
Hrvatska - Azerbajdžan, kvalifikacije za Euro 2020. Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

'Tri boda su najvažnija, malo više nego muke nego što smo mislili, ali kada primiš takav gol na početku onda je bilo jasno da će biti teško', iskren je bio nakon pobjede Dalić.

No, nakon što su odoljeli početnom jurišu Hrvatske, u kojem je zakuhao Barišić, a priliku promašio Kramarić, jasno je da su gosti dobili 'krila'. Bek Glasgow Rangersa pokazao se kao dobro rješenje na deficitnom lijevom boku, a svoju dobru igru potvrdio je u još nekoliko situacija u prvom dijelu.

No, kad već gosti nisu primili gol, i oni su osjetili svoju priliku te su u 12. minuti prvi put zaprijetili preko Šejdajeva. No, očito to upozorenje nije bilo dovoljno, pa je Azerbajdžan u 19. minuti na najbolji način iskoristio Kovačićev propust i kroz oči Lovre Kalinića zabio za 0:1.

Maksimirski stadion ostao je skamenjen, a Nikola Jurčević i ostatak na klupi Azerbajdžana imali su razloga za veliko slavlje.

Daleko od toga da – nakon početnog šoka - Hrvatska nije pritiskala. U tom stilu nastavili su Dalićevi izabranici, kontrolirali su igru, dominirali na sredini terena, ali do samog kraja prvog poluvremena nije bilo ozbiljnijih prijetnji golmanu Agajevu.

Pokušao je Luka Modrić iz daljine, ali udarac najboljeg nogometaša 2018. godine nije bio dovoljno precizan.

U 32. minuti Petković je uposlio Rakitića, ali udarac veznjaka Barcelone bio je neprecizan. Nekoliko minuta kasnije, Rakitić je ubacio, ali udarac Kramarića gosti su uspjeli zaustaviti.

Pritisak Hrvatske urodio je plodom u samoj završnici prvog dijela. Pogotku za izjednačenje prethodila je akcija u kojoj su sudjelovali Barišić i Modrić, a onda je u 44. minuti nakon ubačaja Modrića iz kuta Barišić glavom zabio za 1:1

U drugom dijelu vidjeli smo presliku prvog poluvremena. Hrvatska je bila dominantnija, bila je pred 16-ercem gostiju, ali Agajev i ekipa junački su čuvali 'nulu'.

Pokušao je Dalić s izmjenom, te je u 69. minuti umjesto Petkovića u igru poslao Antu Rebića. I nije da Petković nije odigrao dobro što se od njega očekuje, nego su gosti izuzetno dobro pazili na sve domaće napadače.

Novi pokušaj Dalića da dodatno razdrma svoju momčad bio je uvođenje Vlašića umjesto Kovačića.

I koliko god ti pokušaji Hrvatske izgledali 'na silu', jer do konkretnog udarca nisu uspijevali doći, htijenje je bilo neupitno.

A onda je u 79. minuti napokon stigla i nagrada. Naravno, iz jedne akcije koja nije bila izrađena, no splet je vrhunske snalažljivosti igrača koji oduševljava kroz igre u njemačkoj Bundesligi. Andrej Kramarić je prihvatio jednu loptu i nakon finte preciznim udarcem pogodio 'malu mrežicu' gola Azerbajdžana za vodstvo Hrvatske 2:1.

I koliko god smo očekivali ovako tvrdu utakmicu, punu neizvjesnosti, izbornik Dalić i njegovi igrači valjda su shvatili da će sve utakmice do kraja kvalifikacija biti ovako neizvjesne. Barem u rezultatskom smislu.

Drugi je problem što izbornik Dalić u ovom trenutku nema adekvatan broj pravih zamjena, igrača koji su u pravoj natjecateljskoj formi i koji su spremni nadomjestiti igrače koji su na SP-u u Rusiji bili neizostavni dio momčadi koja je osvojila svjetsko srebro. A kada je u takvoj situaciji, onda se ni pobjedi, minimalnoj od 2:1 protiv Azerbajdžana, ne smije gledati u zube.

Stoga pljesak kojeg su dobili po okončanju 90 minuta na maksimirskom stadionu možemo shvatiti samo kao potvrdu uloženog truda i ostvarenog rezultata.

'Mislili smo odmoriti Modrića i Rakitića, nismo uspjeli, ali idemo po tri boda u Budimpeštu', poručio je kratko izbornik Dalić uoči teškog okršaja u Budimpešti u nedjelju.

  • +10
Hrvatski navijači protiv Azerbajdžana Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX