teže od očekivanog

Pobjeda na startu kvalifikacija; dugo smo lomili neugodne Azerbajdžance, a presudio im je Andrej Kramarić

21.03.2019 u 22:40

Bionic
Reading

Hrvatska je u prvoj utakmici kvalifikacija za plasman na Europsko prvenstvo 2020. godine na Maksimiru pobijedila Azerbajdžan 2:1. Gosti su šokirali vodstvom već u 19. minuti golom Šejdajeva, ali su sve to kasnije ispravili Barišić i Kramarić

Iznenadio je hrvatski izbornik Zlatko Dalić odabirom prvih 11 za ovu utakmicu. Na Maksimir je istrčala 'redizajnirana' postava Hrvatske u kojoj su svoje mjesto pomalo i neočekivano, bez obzira na brojne ozljede, pronašli prije svih Bruno Petković u samoj špici napada, ali i Mateo Kovačić koji je u sredinu veznog reda uskočio umjesto ozljedom načetog Marcela Brozovića. Na bokovima su također - zbog ozljeda - svoje mjesto zaslužili Borna Barišić lijevo te Josip Brekalo desno.

I takva je kombinirana Hrvatska sjajno krenula, već u 2. minuti Vida je proigrao Barišića koji je probio lijevi bok i sjajno ubacio u šesnaesterac Azerbajdžana. To je spreman čekao Andrej Kramarić, ali je njegov šut zapeo u 'šumi novu' gostujućih braniča.

Pritisak naše reprezentacije odmah je nastavljen, Luka Modrić je u nekoliko akcija 'izuvao' svoje čuvare, a u 9. minuti 'podvalio' je jednu loptu Petkoviću koji odmah iz prve prijeti gostujućem golu. Već u 12. minuti ponovno je na sceni debitant Petković, na nekih dvadesetak metara od gola uspio se izboriti za poziciju, pucao je s vrha šesnaesterca, no taj šut odlazi pored gola.

No, nisu se Azerbajdžanci došli braniti, u 14. minuti otkriven je plan Nikole Jurčevića. Novi azerbajdžanski izbornik odlučio je čekati i prijetiti iz kontri. Prvu je takvu priliku propustio Šejdajev koji je nanizao Vidu i Ćaletu-Cara te izbio sam pred Kalinića. Srećom, Kalinić je i dalje klasa, sjajno je reagirao i obranio ovu praktički stopostotnu šansu.

I samo pet minuta kasnije - šok! Neugodan je taj Šejdajev, probio je desnu stranu, ušao u naš šesnaesterac, Ćaleta-Car ga je pokušao blokirati. No, Šejdajev je izvrsno opalio, Kalinić je nemoćan jer pogodio je pod samu gredu! Sjajan gol Azerbajdžanaca u 19. minuti utakmice za neočekivano 1:0 vodstvo na Maksimiru!

Dao je taj gol gostima krila, sve su se više otvarali i prijetili. Hrvatska je pak nastavila s napadima, u 25. minuti pucao je Luka Modrić. Opalio je s nekih 25 metara, ali ta je lopta otišla pored gola

U 33. minuti Petković je napravio podosta nereda u šesnaestercu gostiju, nije se odlučio pucati nego je proigrao povratnu loptu na Ivana Rakitića koji je s lijeve strane pokušao plasirati loptu u suprotan kut. No, neprecizno...

Dvojbena situacija bila je u 35. minuti kad je Petković pao u gostujućem šesnaestercu. No, bugarski sudac Georgi Kabakov nije se oglasio. Realno, dojam je da je ispravno presudio...

Samo dvije minute kasnije 'mrtvac' za Hrvatsku. Kramarić je nakon kornera glavom na prvoj stativi 'zavrnuo' prema golu Azerbajdžana, svi su tu loptu već vidjeli 'unutra'. Ali tako nije mislio gostujući golman Agajev koji izvrsnom reakcijom izbija tu loptu. U nastavku akcije pokušao je Perišić, ali njegov je šut bio neprecizan i odlazi iznad gola.

  • +19
Hrvatska - Azerbajdžan, kvalifikacije za Euro 2020. Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Kakvu su samo akciju odigrali naši reprezentativci u 41. minuti. Modrić je potegnuo kroz sredinu, proigrao je Perišića na lijevoj strani koji odmah produžuje do Barišića koji ubacuje na peterac. A tamo iz sredine dotrčava Modrić koji glavom gađa desni kut gostujućeg gola. Ali zamalo! Lopta za par centimetara prolazi pored desne stative.

I onda napokon! U samoj završnici prvog poluvremena, u 44. minuti, zabijamo za 1:1! Sretnik je Borna Barišić, u svom petom nastupu za reprezentaciju najbolje se snašao u gužvi u petercu. Modrić je ubacio iz kornera, a glavom je pucao Ćaleta-Car. No, Agajev je obranio taj prvi pokušaj, odbio loptu na koju je uklizao Barišić i zabio!

U nastavak je Hrvatska krenula silovito, već u prvom napadu, u 47.minuti, Kovačić je izborio prekršaj na nekih 25 metara iskosa s lijeve strane. Slobodni udarac izveo je Modrić, najviši u skoku bio je Ćaleta-Car, dobro je pucao glavom, ali Agajev brani.

Već u 49. minuti Kramarić je probio desni bok, sam se izborio za šut, dobro je potegnuo, ali još jednom je Agajev siguran.

Naši su se napadi nastavili nizati, u 50. minuti Brekalo je ubacio s desnog boka, na oštru loptu krenuli su Petković i Agajev, sudar je bio neizbježan, a lošije je prošao naš napadač koji je ostao ležati na travnjaku. Srećom bez težih posljedica. Bila je to sjajna prilika jer lopta je u nastavku akcije stigla do Perišića koji se spetljao i izgubio loptu.

Brekalo se razigrao u nastavku, radio je totalni nered na desnom boku, probijao, ulazio u šesnaesterac Azerbajdžana, dobro centrirao i prava je šteta da svi ti njegovi napori na samom početku drugog poluvremena nisu urodili plodom.

Majstorija Luke Modrića u 56. minuti! Slobodni udarac iskosa s lijeve strane, kapetan hrvatske reprezentacije u visokom je luku gađao suprotni kut, ali Agajev je ponovno spreman. Nekako je sjajni golman Azerbajdžana vrhovima prstiju uspio izbiti tu loptu u korner. A već je bila u golu...

I nastavila se dominacija naše reprezentacije, redale su se prilike - prvo u 60. minuti Brekalo puca s nekih tridesetak metara, pa je probao Perišić, onda je Petkoviću u 63. minuti Agajev obranio šut s pet metara, pa je na kraju Rakitić od muke opalio s nekih 20 metara. Topovski je to bilo, ali neprecizno.

U 69. minuti Zlatko Dalić odlučio se za prvu zamjenu. Bruno Petković je zaslužio pljesak navijača na Maksimiru u premijernom nastupu za hrvatsku reprezentaciju, a njegovo je mjesto zauzeo Ante Rebić. Sljedeća izmjena u našim redovima bila je u 73. minuti, izašao je Kovačić, a na teren je istrčao Nikola Vlašić.

  • +10
Hrvatski navijači protiv Azerbajdžana Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Brekalo je u 76. minuti po tko zna koji put prošao desnom stranom, sam se izborio za šut, opalio je lijevom nogom, dobar je to bio pokušaj, ali taj nesretni Agajev ponovno brani.

A onda se napokon u 79. minuti 'raspala' obrana Azerbajdžana. Za 2:1 zabio je Andrej Kramarić! Posao je Krama odradio sam, uzeo je loptu na lijevoj strani, ušao u šesnaesterac, 'prodao' lažnjak svom čuvaru Medvedevu, izborio se za šut. Opalio je desnom nogom u suprotan ku. Agajev je samo čovjek, definitivno nije svemoguć i ovo obraniti nije mogao.

U 87. minuti imala je Hrvatska priliku za treći gol. Modrić je 'podvalio' loptu za Perišića koji je s desne strane pucao na gol Azerbajdžana. No, pucao je traljavo, ali toj lopti je na drugoj stativi najbliže bio Kramarić. Nažalost, nije stigao uklizati...

U 90. minuti izbornik Zlatko Dalić je iz igre izvukao kapetana Luku Modrića koji je zaslužio aplauz s tribina, a umjesto njega je ušao Milan Badelj.

Nije bilo mira do samog kraja, Azerbajdžan je u samoj završnici, doslovno u posljednjoj minuti sudačkog dodatka, nakon kornera opasno zaprijetio. Zagužvalo se pred našim golom, ali srećom bez posljedica. Hrvatska je na kraju nakon puno muke na startu kvalifikacija za Euro 2020. godine pobijedila Azerbajdžan 2:1.

Hrvatska je dominirala, imali smo 69 posto posjeda lopte, izveli 13 kornera, a gosti samo dva, čak 22 puta smo pucali na gol, od toga šest puta u okvir... No, ovako teško izborena pobjeda još je i slađa.

A tu je pobjedu Hrvatske protiv Azerbajdžana na Maksimiru pratilo 23.146 gledatelja!

EP kvalifikacije

Skupina C

Sjeverna Irska-Estonija2:0
Nizozemska-Bjelorusija4:0
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Nizozemska11003
2.Sjeverna Irska11003
3.Njemačka00000
4.Estonija10010
5.Bjelorusija10010

Sljedeće utakmice

24.3.Nizozemska-Njemačka
24.3.Sjeverna Irska-Bjelorusija
8.6.Estonija-Sjeverna Irska

Skupina E

Slovačka-Mađarska2:0
Hrvatska-Azerbajdžan2:1
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Slovačka11003
2.Hrvatska11003
3.Wales00000
4.Azerbajdžan10010
5.Mađarska10010

Sljedeće utakmice

24.3.Wales-Slovačka
24.3.Mađarska-Hrvatska
8.6.Hrvatska-Wales

Skupina G

Austrija-Poljska0:1
Makedonija-Latvija3:1
Izrael-Slovenija1:1
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Makedonija11003
2.Poljska11003
3.Slovenija10101
4.Izrael10101
5.Austrija10010
6.Latvija10010

Sljedeće utakmice

24.3.Izrael-Austrija
24.3.Poljska-Latvija
24.3.Slovenija-Makedonija

Skupina I

Kazahstan-Škotska3:0
Cipar-San Marino5:0
Belgija-Rusija3:1
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Cipar11003
2.Kazahstan11003
3.Belgija11003
4.Rusija10010
5.Škotska10010
6.San Marino10010

Sljedeće utakmice

24.3.Kazahstan-Rusija
24.3.San Marino-Škotska
24.3.Cipar-Belgija