EP U TAJLANDSKOM BOKSU

Mark Hunt i najveće legende borilačkog sporta podržali Cikatića

05.10.2016 u 10:03

Bionic
Reading

Krajem listopada, točnije od 22. do 29. ovog mjeseca, u Splitu će se održati Europsko prvenstvo u tajlandskom boksu, a organizatoru prvenstva, bivšem hrvatskom kickboksaču i prvom pobjedniku turnira K-1 Grand Prix u Japanu 1993. godine Branku Cikatiću stižu brojne poruke podrške od najvećih svjetskih boraca. Jednu takvu poslao mu je i Mark Hunt, svjetska legenda MMA-e

Split polako počinje zahvaćati borilačka groznica jer za dva tjedna u gradu podno Marjana okupit će se sudionici Europskog prvenstva u tajlandskom boksu. No atmosfera se polako zahuktava jer Branku Cikatiću, organizatoru ovog prvenstva, stižu brojne poruke podrške najvećih imena kickboxinga, tajlandskog boksa i K1 prvaka u Japanu.

Između ostalih, poruke su poslali Hesdy Gerges, Sam Greco, Andre Mannaart, Peter Aerts, Akuma Zidov, Pedro Rizzo, Stefan Leko, Gilbert Ballantine, Semmy Schilt, Jan Osterbaan, Ernesto Hoost i Don Wilson

Poruku podrške poslao je i Charles M. Hubber, njemački političar i glumac koji je glumio u filmu 'Neboder' s Brankom Cikatićem.

No svaka čast svima, ali najveće ime među njima je K-1 i UFC borac Mark Hunt, 42-godišnji 'Super Samoanac' - novozelandsko-australski borac te Cikatićev nasljednik na postolju K-1 Grand Prixa, koje je osvojio 2001. godine.

Naravno, sve su to dobrodošle poruke koje je Cikatić, kao veliko ime ovog sporta i zaslužio, no jednako korisno bilo bi da mu financijski opipljivu podršku daju mjerodavne državne institucije kako bi prvenstvo bilo na najvišoj mogućoj razini.

Inače, na njemu se očekuje 400 sudionika iz 40 zemalja svijeta, a od hrvatskih boraca to su: kod muških u A klasi Ronald Žeželj (63,5 kg), Finko Barišić (71 kg), Marin Čarapina (81 kg) i Dino Belošević (91+ kg). Roko Doždor (63,5 kg), Adam Blauhor (67 kg) i Bruno Ninčević (81 kg) nastupit će u B klasi, dok će za žene u A klasi nastupiti Andreja Ivas (71 kg) te Filipa Merčep (67 kg).

Prvenstvo će pratiti i Međunarodni olimpijski odbor zbog uvrštenja tajlandskog boksa (muaythai) u obitelj olimpijskih sportova, a kao poseban gost natjecanja očekuje se tajlandski ministar turizma i sporta.

Očekuje se da će tih dana u Splitu oko tisuću sudionika prvenstva, njihovih trenera i članova obitelji popuniti splitske hotele. Natjecatelji su iz brojnih svjetskih zemalja, među kojima prednjače Rusi, Nijemci, Nizozemci, Turci, Mađari, Šveđani i Litvanci.

Tajlandski boks je borilačka vještina koja je nastala kao produkt stalnih sukoba naroda Thai na putu s jugoistoka Kine na područje današnjeg Tajlanda. U Hrvatskoj se taj sport pojavljuje 1984. godine, kada je osnovan prvi klub, dok ih je danas već 20. Posljednje 23 godine se u Hrvatskoj organiziraju državna prvenstva, a već 19 godina naši sportaši nastupaju na europskim i svjetskim natjecanjima.