bez dlake na jeziku

Leo Messi i Neymar s ovakvim se žestokim kritikama još nisu susreli; legendarni se trener dotaknuo i Ivana Rakitića

25.06.2019 u 12:57

Bionic
Reading

Louis Van Gaal (67) jedan je od legendarnih nogometnih trenera, u karijeri je vodio Ajax, Barcelonu, Bayern, Manchester United, nizozemsku reprezentaciju... Sada je Van Gaal progovorio o Messiju i Neymaru, a njegove riječi baš im i neće dobro sjesti...

Louis Van Gaal (67) u dva je mandata bio trener Barcelone, a sada se na vrlo kritičan način osvrnuo na činjenicu da Katalonci na osvajanje Lige prvaka čekaju još od 2015. godine iako u svojim redovima imaju 'najboljeg nogometaša na svijetu'.

'Nogomet je kolektivni sport, a ne individualni. U Španjolskoj se ovo često zaboravlja jer velike zvijezde imaju glavnu riječ. Vjerujem da baš te zvijezde moraju doprinijeti kolektivnoj igri i pobjedama svoje momčadi, a to najčešće nije slučaj', započeo je svoje izlaganje u španjolskim medijima Van Gaal, a onda krenuo s kritikama...

'Pogledajte Barcelonu. Koliko titula Lige prvaka su osvojili s Leom Messijem, s najboljim igračem svijeta kako ga oni nazivaju? Pogledajte PSG, koliko su oni titula Lige prvaka osvojili od dolaska Neymara? Volim ih kao individualne igrače, ipak ne rade za momčad. U kolektivnim sportovima nema važnije stvari od momčadske igre', analizirao je legendarni nizozemski trener koji je s Ajaxom osvojio Ligu prvaka 1995. godine.

  • +14
Lionel Messi - jedan od najvećih nogometaša svih vremena Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Da se ne bi sve svodilo samo na kritike, Van Gaal je dao i pozitivni primjer...

'Jedan od najboljih primjera momčadskog igrača je James Milner. U finalu Lige prvaka igrao je i kao defenzivac i kao vezni igrač. To je sjajno vidjeti za nekoga tko ima 33 godine. I napadači Liverpoola, svi igraju za ekipu prije svega. Salah, Firmino i Mane doprinose obrani jer momčad igra visoki presing, a to je na svojoj koži osjetila i Barcelona', pojašnjava Van Gaal.

Na kraju se još jednom osvrnuo na Messija i njegovu ulogu u momčadi Barcelone, a nije mogao ne spomenuti našeg Ivana Rakitića.

  • +16
Ivan Rakitić Izvor: Reuters / Autor: ALBERT GEA

'Volim Messija kao igrača, tu gotovo da nema konkurencije, definitivno je najbolji na svijetu što pokazuju i statistike, ali gdje je Liga prvaka svih ovih godina? Kao kapetan te momčadi morate se zapitati to pitanje... Barcelona ima odličnu momčad, igrači poput Ivana Rakitića, Coutinha, Jordija Albe ili Ter Stegena nisu loši igrači, dapače, jedni su od najboljih na svojim pozicijama. Messi mora snositi dio odgovornosti za ono što se događa u Barceloni. Nije cilj da suigrači igraju za Messija, već da svi zajedno igraju za momčadi', zaključio je nizozemski trener i otkrio trenera koji je jedini uspio u potpunosti 'zauzdati' Lea Messija:

'Pep Guardiola! Osvajao je trofeje jer je imao Messija, ali nije mu dozvolio da igra kako je on želio... Uspio ga je 'ukrotiti' i Messi se pod Guardiolom potpuno prilagodio momčadi.'