ekskluzivno za tportal

Legendarni Patrik Ćavar komentirao je veliku pobjedu protiv Srbije, a posebno ga je oduševio jedan naš igrač: S njim smo puno ubojitiji...

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 16.01.2022 16:14
  • Objavljeno 16.01.2022 u 07:45
Bionic
Reading

Hrvatska je na Europskom rukometnom prvenstvu svladala Srbiju 23:20 i ostala u igri za plasman u drugi krug natjecanja. Utakmicu protiv Srbije s velikom je pažnjom pratio te samo za tportal prokomentirao jedan od najboljih svjetskih rukometaša svih vremena, legendarni Patrik Ćavar (50)

Njega ne treba posebno predstavljati jer Patrik Ćavar (50) jedan je od najvećih i najboljih svjetskih rukometaša. Svih vremena. Neponovljivo lijevo krilo čijih se fantastičnih parija i nezaboravnih golova i danas rado prisjećamo, Ćavar je u prebogatoj karijeri osvojio sve što se osvojiti moglo.

Spomenimo samo da je, među ostalim, sa Zagrebom i Barcelonom osvajao Kup prvaka i Ligu prvaka, a s hrvatskom reprezentacijom ima olimpijsko zlato iz Atene 1996., srebro sa SP-a 1995. i broncu s prvog izdanja Europskog prvenstva iz 1994. godine.

Danas Patrik Ćavar radi kao sportski komentator za Sportklub, ali i dalje s velikim zanimanjem prati sve što se događa u svijetu rukometa, a posebno oko hrvatske reprezentacije na velikim natjecanjima. Evo kako je on doživio 23:20 pobjedu Hrvatske protiv Srbije.

'Bilo je to puno bolje i konkretnije nego što smo igrali na otvaranju protiv Francuske', započeo je Patrik Ćavar te dodao:

'Ukupno gledajući, bila je odlična utakmica. Naša je obrana je bila puno bolja, primili smo malo golova i zasluženo pobijedili Srbiju. Samo neka dečki ovako nastave, borbeno, s puno žara. I naravno, sve pohvale navijačima, bilo ih je više nego Srba, nosili su naše rukometaše kad je bilo najpotrebnije.'

  • +43
Hrvatska - Francuska, 1. kolo rukometnog Eura 2022. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ovu je utakmicu obilježio i povratak Luke Cindrića. S njim u momčadi je to potpuno druga priča...

'Raduje me povratak Cindrića, odmah se vidjelo kakva je to klasa igrača. S njim je naš napad bolji i tečniji, puno smo ubojitiji, individualnom je kvalitetom povezao naše redove, dao nam potrebnu širinu i sigurnost', analizirao je Ćavar te istaknuo još jedan detalj iz utakmice:

'Sve pohvale idu izborniku Hrvoju Horvatu i njegovom pomoćniku Ivanu Baliću koji su taktički nadmudrili Srbe. Obranom 5-1 uspješno su u većem dijelu utakmice izolirali njihovog najboljeg igrača, srednjeg vanjskog Lazara Kukića. To je poremetilo ritam igre Srbije i nama donijelo toliko željenu prednost. Uz napomenu i da je naš golman Mate Šunjić u odlučujućim trenucima bio sjajan, vezao je tri obrane kad je bilo najpotrebnije.'

Istaknuo je Patrik Ćavar još dva hrvatska reprezentativca - Tin Lučin i Ivan Martinović bili su prevaga u pobjedi protiv Srbije.

  • +58
Hrvatska - Srbija, rukomet Europsko prvenstvo, 15.1.2022. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Tin Lučin je mlad, ovo mu je prvo veliko natjecanje, debitant je. Ali igra jako dobro, pokazuje nevjerojatnu zrelost na terenu. Ima šut, može proći 'jedan na jedan', ali ima i tu toliko potrebnu lucidnost u igri. Uz sve to može igrati na sve tri bekovske pozicije, raznovrstan je i kao takav je veliki dobitak za reprezentaciju', nabrajao je Ćavar, a onda se 'prebacio' na Ivana Martinovića:

'Za njega znamo kakav je klasni šuter i što sve može. Ta njegova ljevica je čudesna, baš je desni vanjski koji nam je trebao. Ponekad mi se čini da premalo surađuje s krilom, kad bi to popravio njegova bi igra dobila dodatnu širinu... Ali da je klasa, to stoji.'

Na žalost, u prvom se poluvremenu utakmice sa Srbijom ozlijedio Halil Jaganjac. Dobio je neugodan udarac u glavu te je na ostao u svlačionici i više nije ulazio u igru.

'Nadam se da će s Jaganjcem sve biti u redu i da će moći nastaviti s igrama na EP-u jer će nam trebati', kaže Ćavar i dodaje:

'Iako, protiv Francuza je Jaganjac bio nekako 'zaključan', sputan. Činilo mi se da je tako ušao i u utakmicu protiv Srbije. A visok je, fizički dominantan, skočan, ima sjajan šut. Nekad mi se čini da previše forsira igru 'jedan na jedan', bespotrebno ide u prodor umjesto da puca. Ako se mene pita, trebao bi više koristiti taj svoj šut. Izbornik mu mora dati prostora i slobodu, neka pukne pet, šest lopti, da se oslobodi. Jer kad njega krene...'

Nezaobilazna tema je, na žalost, koronavirus koji doslovno kroji sastav - kako hrvatske reprezentacije, tako i ostalih. Uvjeti za pripremu utakmica su nenormalni, posebice ako se zna da je naš izbornik Hrvoje Horvat u istom danu ostao bez dva stožerna obrambena igrača. Leon Šušnja i Marko Mamić završili su u izolaciji, a sva se obrana temeljila na njima dvojici koji su prošli pripreme, uigravali se. Od ranije nema kapetana Domagoja Duvnjaka, a David Mandić odrađivao je kaznu... Kako uopće u tim uvjetima bilo što planirati, slagati taktiku za utakmicu?

  • +25
Hrvatska - Srbija, navijači, rukometni Euro 2022. Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

'Užas, baš situacija koja nije nimalo zahvalna. Totalna psihoza jer doslovno svi razmišljaju samo o tome tko će se probuditi zaražen i biti pozitivan na testu', razmišlja Patrik Ćavar te zaključuje:

'No, kako je nama, tako je i svim ostalim reprezentacijama. Čujemo da se svi bune, nisu zadovoljni organizacijom, epidemiološkim mjerama u hotelima... Čudno je sve to, cijelo je prvenstvo doslovno na rubu regularnosti. Ali, što je tu je. Situacija je takva da doslovno svakog dana morate imati tri rezervna rješenja za svaku poziciju u momčadi jer ne znate tko će vam od igrača otpasti. Izbornik Horvat se s tim očito dobro nosi, brzo su stigli igrači koji su zamijenili zaražene i u ovom je trenutku jedino važno da smo dobili Srbe. Treba ići iz dana u dan, prilagođavati se iz utakmice u utakmicu jer neko dugoročno planiranje nije moguće u ovim uvjetima.'

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal