PRIČA Stipe MiočićA

Kako je najopakiji vatrogasac na planetu umjesto sigurnog posla odabrao ring i ušao u povijest

11.02.2018 u 11:57

Bionic
Reading

Gladijatorski svijet mješovite borbe popularan je na našim prostorima prvenstveno zbog velikih uspjeha hrvatskih predstavnika. Sve je započelo Brankom Cikatićem, Hrvatskim tigrom, koji je još davne 1993. osvojio K1 Grand Prix, a nastavilo se još uvijek aktivnim Mirkom Filipovićem Cro Copom. No koliko god Branko i Mirko bili uspješni, njihova dostignuća nadmašio je Amerikanac hrvatskih korijena Stipe Miočić. Ovo je priča o Miočićevu putu i tome kako je, nakon završenog fakulteta, sasvim slučajno završio u najbrutalnijem borilačkom sportu

Prije tri tjedna Stipe Miočić je u Bostonu uvjerljivo pobijedio 'kamerunsku zvijer' Francisa Ngannoua te tako postao najuspješniji teškaš u povijesti UFC-a (Ultimate Fighting Championshipa) i jedini koji je tri puta uspješno obranio naslov. I ne misli tu stati! Prati ga glas 'najopakijeg čovjeka na planetu', no za razliku od Ngannoua i sličnih prenapuhanih boraca punih steroida, koji izgledaju i ponašaju se poput Mr. T-a iz filma 'Rocky III', Stipe je miran obiteljski čovjek koji imponira svojom smirenošću i jednostavnošću. Ne voli kamere i nije marketinški zanimljiv kao neki njegovi konkurenti. Ne govori previše izvan ringa, no o njemu ima se itekako mnogo reći.

Stipe Miočić rođen je 19. kolovoza 1982. u Euclidu, predgrađu Clevelanda u američkoj saveznoj državi Ohiou. Oboje njegovih roditelja došlo je iz Hrvatske, otac Bojan iz Rtine kraj Zadra, a majka Katarina iz Cetingrada kraj Slunja. Iz Rtine je inače bio i Stipin bliski rođak i legendarni kvizaš, nedavno preminuli Mirko Miočić.

Stipini roditelji su se razveli kad je on još bio vrlo mali te je odrastao uz majku, njene roditelje i kasnije očuha. Njegova majka je smatrala da je za mladog momka sport najsigurniji način da ga se makne s ceste i udalji od nevolja. Od ranih nogu forsirala ga je da se bavi sportom, što izrazito talentiranom momku nije nimalo teško palo.

'Baka bi mi svako jutro dala pet dolara. Većinu toga trošio sam na ledeni čaj koji je sprečavao da dehidriram nakon cjelodnevnog bavljenja sportom. Vraćao sam se kući u 10 sati navečer, no majka se nikad nije brinula jer je znala gdje sam', sjeća se on svojih mladih dana.

Stipe se uspješno bavio bejzbolom, američkim nogometom i hrvanjem. Za vrijeme studiranja bio je toliko dobar u bejzbolu da je upao u oko i nekim prvoligaškim MLB momčadima.

  • +7
Stipe Miočić Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Borba draža od lopte

Stipe je došao i do hrvačkog sveučilišnog prvenstva Amerike, no na njemu se nije proslavio i izgubio je obje borbe. Ipak, hrvački talent bio je itekako vidljiv i mnogi smatraju kako je, da se posvetio hrvanju koliko i bejzbolu, mogao imati veliku hrvačku karijeru. Volio je i bejzbol i hrvanje, no shvatio je da to nisu njegovi sportovi. Nakon što je na Cleveland State Universityju diplomirao marketing i komunikacije tražio je pravi izazov. Jednom ga je u teretani zapazio trener i ponudio mu da bude sparing partner bivšem UFC-ovu borcu Danu Bobishu. Znali su da je Stipe dobar u hrvanju i smatrali su ga idealnim sparingom. Tada ga je primijetio i trener mješovitih borilačkih vještina Marcus Marinelli.

'Kad sam prvi put vidio Stipu, pomislio sam - dovraga, ovaj dečko ima sjajne fizičke predispozicije. Snažan je, brz i fleksibilan. Mogao bi imati veliku karijeru. Bio sam dugo u tom sportu i znao sam prepoznati takav talent', izjavio je jednom prilikom Marinelli.

On mu je tad predložio da se godinu dana bavi amaterskim boksom da izradi boksačku tehniku. I bio je dobar. Jako dobar. Nakon samo nekoliko mjeseci treninga pobjeđivao je momke koji su godinama trenirali. Postao je boksački prvak Clevelanda i dogurao do četvrtfinala državnog prvenstva. No nakon bejzbola i hrvanja boks nije bio tzv. treća sreća.

Stipe se odlučio vratiti u ring, no onaj malo suroviji, u svijet mješovite borbe. A zašto i ne bi kad je dokazao da je sjajan hrvač i sjajan boksač. A kombinacija ta dva sporta iznimno je važna za MMA (Mixed Martial Arts). U MMA je krenuo strelovito i prvih šest mečeva dobio nokautom, prvi od njih nakon 17 sekundi. Manje od dvije godine nakon što je nastupio na boksačkom prvenstvu, u ljeto 2011., Stipe potpisuje višegodišnji ugovor s UFC-om.

Odan svom gradu, prijateljima i ljudima koji su ga podržavali u svemu, nikad nije trenirao izvan dvorane Strong Stylea u kojoj je napravio prve korake. Kad se prisjeti tih početaka, Stipe kaže:

'Da budem siguran, nisam znao hoću li moći ovo. Pa tko želi zarađivati za život tako da ga se udara u glavu?'

U UFC je krenuo pobjedom nad Joeyjem Beltranom. U iduće četiri godine čeličio se borbama s nekim od najopasnijih boraca na svijetu. Pobjeđivao je veličine poput Gabriela Gonzage, Roya Nelsona i Marka Hunta (boraca koji su pobjeđivali i Mirka Filipovića), a doživio je i dva poraza, nokautom od Stefana Struvea i na bodove od Juniora dos Santosa. Iz borbe u borbu pokazivao je da se radi o vrhunskom borcu i u proljeće 2016. dobio je priliku boriti se za naslov.

Protivnik je bio Brazilac Fabricio Werdum, UFC-ov prvak koji nije znao za poraz punih pet godina, a da stvar bude gora, borba je održana u Brazilu pred 45 tisuća Werdumovih navijača. Bio je sam protiv svih, poput fiktivnog lika Rockyja Balboe u 'Rockyju IV', kad se u Moskvi borio protiv Ivana Drage. No umjesto pokliča 'Drago, Drago' dvoranom se prelamalo 'Uh vai morrer' (umrijet ćeš). Werdum je u tom meču zbog svoje reputacije bio veliki favorit. Pozornica je bila spremna za veliko slavlje, da brazilski junak pred svojim navijačima obrani naslov protiv 'tamo nekog američkog Hrvata'. No Stipe je bio spreman. Bio je to trenutak koji je dugo čekao, trenutak u koji je uložio mnogo krvi, suza i znoja. Nakon početnog ispitivanja snaga Werdum je napao Stipu. Naš je borac bio spreman i iz jedne kontre uputio strahovit udarac u Brazilčevu bradu. Nokaut i Stipe Miočić je UFC-ov prvak!

'Cleveland, imamo prvaka. Hrvatska, imamo prvaka', uzviknuo je tad Stipe.

Ponos Clevelanda bio je na krovu svijeta. Te 2016. godine navršavalo se pune 52 godine otkad je neka momčad iz Clevelanda osvojila naslov. No kao da je Stipe svojom velikom pobjedom skinuo tu kletvu s Clevelanda jer su malo više od mjesec dana kasnije NBA naslov osvojili i košarkaši Cleveland Cavsa predvođeni LeBronom Jamesom i Kyriejem Irvingom, kad su u nevjerojatnom finalu preokrenuli 1-3 protiv favoriziranih Golden State Warriorsa. Na povijesnoj šampionskoj paradi Cavsa VIP mjesto imao je i sam Stipe Miočić.

'Prekinuli smo kletvu. Svi mi. Cavsi, ja... Pokazali smo što je mentalitet ovog grada. Da ustrajemo i kad je sve protiv nas. Ovaj grad to treba. I zaslužuje', izjavio je Stipe na toj paradi držeći visoko u zraku pojas UFC-ova prvaka.

U rujnu iste godine branio je naslov. No za razliku od Brazila, u kojem su bili željni njegove krvi, ovaj meč održan je u Clevelandu, pred njegovim navijačima. Protivnik je bio impozantni Alistair Overeem. Izazivač je bio opasan, čak je na početku meča i srušio Stipu. No to kao da je razljutilo našeg asa koji do kraja prve runde nokautira Nizozemca.

Lani u svibnju Stipe je za obranu titule dobio priliku revanširati se Junioru dos Santosu za poraz otprije tri godine. Tu priliku nije propustio i u prvoj rundi je nokautirao Brazilca.

Nikad nijedan UFC-ov prvak teške kategorije nije triput obranio svoj naslov. Na putu do treće obrane naslova Stipi je prije tri tjedna stajao francuski Kamerunac Francis Ngannou. Riječ je o dijametralno suprotnom borcu. Borcu nadljudske snage, ubojitog udarca, no sa skromnim tehničko-taktičkim znanjem. Iako je Stipe bio dvostruki UFC-ov prvak, nije omiljen u vrhu te organizacije. Jednostavno nije dovoljno kontroverzan, incidentan, vulgaran. Nije marketinški isplativ kao tipovi poput Ngannoua, čovjeka koji je donedavno bio - beskućnik. U poremećenom sustavu vrijednosti optužuju ga da nema karizmu, osobnost. No Stipu to ne brine: 'Bitno mi je jedino što obitelj i prijatelji misle o meni. Neću glumiti idiota samo da se proda koja karta više.'

U dvoboju Miočić – Ngannou UFC je otvoreno stao na Kamerunčevu stranu. Najavljivali su ga kao novu veliku stvar pokazujući maksimalno nepoštovanje prema svom prvaku. Stipe je u borbu prema analitičarima ušao kao autsajder, da bi u pet rundi održao pravu lekciju Ngannou i uvjerljivo slavio. Na žalost UFC-a i njegovog lidera Dane Whitea. Nakon proglašenja pobjednika Stipe je posramio Whitea i osvetio mu se za podcjenjivački odnos. Naime u UFC-u je pravilo da White prvaku stavi šampionski pojas oko struka. No Stipe je uzeo taj pojas iz ruku Whitea i dao ga svom treneru Marinelliju da mu ga on stavi i pred milijunima ljudi jednostavnim potezom pokazao što misli o vodećem čovjeku UFC-a. Za pobjedu u tom meču Miočić je zaradio 600 tisuća dolara, uz dodatak kako je dobio i određeni postotak od prodanih TV prijenosa. No ukupna zarada za ovako brutalan sport nije ni blizu ciframa koje recimo viđamo u profesionalnom boksu.

Za nepunih pet mjeseci Stipe će braniti naslov protiv UFC-ova prvaka iz poluteške kategorije Daniela Cormiera. Nimalo ne sumnjamo da će biti spreman.

Junak u ringu, junak i izvan njega

Stipe je jedno vrijeme želio biti odgajatelj u vrtiću. Brinući se o 11 godina mlađem polubratu Jonathanu jako je zavolio djecu. No na sveučilištu je ipak diplomirao marketing i komunikacije. Ali nije se vidio u tome.

'Sjediti cijeli dan za stolom... ne bih to mogao. Dosta mojih prijatelja su bili vatrogasci, pa sam im se priključio. Volim pomagati ljudima', kaže Stipe.

I zaista, u slobodno vrijeme radi kao bolničar u vatrogasnoj postrojbi i ne misli prestati.

'Podjednako volim obje stvari, biti borac i biti vatrogasac i bolničar.'

Ne samo da Stipe ne misli dati otkaz u vatrogasnoj postrojbi i posvetiti se samo borbi, nego je njegov plan nakon završetka boračke karijere raditi tamo u punom radnom vremenu. Zaista je to raritet, ne samo u svijetu borilačkih sportova, nego u svijetu sporta općenito.

Inače, dvije godine je u braku s Ryan Carney, a sretni par prošli mjesec objavio je da očekuju prinovu, djevojčicu.

Stipe planira ovog ljeta ponovo doći u Hrvatsku. Ponosi se svojim hrvatskim podrijetlom i želi i svojoj supruzi pokazati otkud su došli njegovi roditelji. Veliki je prijatelj s Mirkom Filipovićem, s kojim se često čuje i za kojeg kaže da mu je bio uzor i da se nikad ne bi borio protiv njega.

U Hrvatskoj je prvi put bio 2014. Kaže da je tad prvi put skupio dovoljno novca za put. Bio je oduševljen svojom domovinom i podrijetlom i na stopalo je tetovirao stari hrvatski grb.

'Ponosan sam što sam Hrvat. Mi imamo ratnički mentalitet, kao i ljudi u Clevelandu. Vrijedni smo i čvrsti i ne damo da nas se zafrkava. Moj djed je bio boksač i pokupio sam njegove gene. Svaka moja pobjeda posvećena je mojoj obitelji, mom gradu Clevelandu i mojoj domovini Hrvatskoj', ponosno ističe Stipe.

Fighting is in my blood!

Objavu dijeli Stipe Miocic (@stipemiocicufc)