PRIMJER KOJI RASVJETLJUJE

Jesu li u ovom Dinamu baš svi bolji od Jerka Leke?

20.09.2013 u 14:46

Bionic
Reading

Černomorec je sasvim zasluženo uzeo prva tri boda u Europskoj ligi, a Dinamo je ostao zatočen u moru upitnika koji se nadvijaju nad ovim sastavom i njegovoj bližoj i srednjeročnoj europskoj perspektivi

Dinamo je sedamdeset minuta napadao i zabio jedan gol, Černomorec je iz bunkera izišao na 20 minuta i zabio dva. Nogomet je čudljiva igra, lani je Celtic dobio Barcelonu a Nedelišće Rijeku. Mala čuda toga tipa događaju se gotovo svakodnevno, ali u četvrtak se u Maksimiru nije dogodilo nikakvo čudo. Dapače, rezultat je objektivno gledano prilično očekivan. Došli su Ukrajinci koji u Maksimiru imaju omjer kao da su u, recimo, Andori (četiri pobjede i revijalni remi lani), a zanimljivo je i analizirati sastave po kriteriju dobi...

Uvjerljivo najstariji igrač u početnim sastavima bio je Dinamov kapetan Joe Šimunić s 35 godina. Ostalih 11 najstarijih bili su gosti! Nitko u prvih 11 Ukrajinaca nije bio mlađi od 27 godina, a najstariji ima 31 godinu, dok je drugi najstariji Dinamov prvotimac bio Sammir sa 26 godina. Prosječna dob Ukrajinaca bila je 28.6 godina, Dinamova bez kapetana Šimunića 22.8. Upravo u tom podatku leži puno odgovora. Prvenstveno, zašto pobogu Ukrajinci igraju i bolji bunker i efikasnije napadaju kada tako odluče - ako su slabija momčad u što je većina ljudi u Dinamu još uvijek uvjerena. 'Profesor' Ivanković tvrdi da Dinamo nije bio slabiji protivnik... Osobni stav potpisanog je da bi ovakav Černomorec izgubio možda jednu od 10 utakmica od ovakovoga Dinama.

Da je na terenu bio Soudani Dinamo i profesor savitljive kičme imali bi jaku figuru viška i bolje izglede za rezultat, ali ne bi im škodio niti jedan igrač s iskustvom u sredini terena u kojoj su trojica od pet sinoćnjih igrača imali manje od 23 godine. Jerko Leko je igrač oko kojega bi se moglo izvrtjeti puno poučnih priča o eroziji ovoga Dinama.

Snimka dvoboja koji je nastavio Dinamov hod po trnju u skupinama... bilo čega


Leko je za Dinamo debitirao 2000. godine u Maksimiru protiv Hrvatskog dragovoljca, a godinu i pol kasnije u Varaždinu je zabio famoznu 'bombu za kup' koji ga je zauvijek upisao u klupsku povijest. Nogometno je rastao kao gljiva, a na uvodu u svoju treću sezonu zabio je Pomorcu u Kostreni i prodan je tri dana uoči derbija na Poljudu. Imao je 23 godine, a nakon kijevskog Dinama, Monaca i Bucaspora vratio se na Maksimir osam godina kasnije. U međuvremenu je upisao novih 66 nastupa, a bilo bi ih i više da ga hiroviti Ante Čačić nije istjerao iz prvog sastava dan uoči nego je trebao preuzeti kapetansku vrpcu. Trenirao je s juniorima i vratio se kada je Čačić četiri mjeseca kasnije najuren, ali nakon ispadanja iz Lige prvaka je naglo - precrtan.

U prvih šest kola prvenstva bio je 'unutra' i onda je kirurški odstranjen. Odigrao je u posljednjih šest utakmica ukupno 20 minuta, sada više nije ni na klupi. Zdrav je i spreman, ali po kriterijima Dinama čini se i prestar. Ne obećava milijunski transfer i zato u GNK Trgovačkom kotira kao višak. To što bi njegovo iskustvo dobro došlo treneru (koji ga navodno želi imati u kadru, ali dolaze drugačije direktive) u situacijama kakve su početak drugog poluvremena sinoć manje je važno. Kriterij je mladost i podilaženje tržištu i dok je tako Dinamo neće biti ozbiljna europska momčad. Ni 2013. ni 2023. pa ni 2123. godine.

I za kraj. Gdje je klupska kazna Soudaniju? Isključen je u Beču nakon zamjene što je daleko bizarniji gaf od Mandžukićevog po kojemu se nakon Salzburga (također isključenje, i to zbog nesporazuma sa sucem) sasulo drvlje i kamenje. Zdravko Mamić  bio ga je kaznio i propisno omalovažio. Kada Pokrivač, Leko ili Bišćan nešto skrive bit će izbačeni iz momčadi, dok će se potencijalnim milijunskim eksponatima vječno gledati kroz prste... Nije Soudani kriv, ali sreća je njegova da nema 28 godina jer - bio bi itekako kriv i ispaštao bi.