'samuraj' na maksimiru

Japanac Takuro Kaneko potpisao za Dinamo; poznati su detalji ovog transfera

25.07.2023 u 11:08

Bionic
Reading

Japanski nogometaš Takuro Kaneko (25) pojačat će konkurenciju na desnoj strani Dinamove ofenzivne linije. Kaneko je potpisao ugovor s maksimirskim klubom i u momčadi će ponajprije konkurirati za mjesto desnog krila iako se dobro snalazi i u ostalim ulogama u ofenzivnom redu

Takuro Kaneko (25) je četiri i pol godine nastupao za Hokkaido Consadole Sapporo u elitnom razredu japanskog nogometa gdje ga je trenirao bivši Dinamov igrač iz sredine 1980-ih godina, Mihajlo Petrović.

'Jako sam sretan i zadovoljan dolaskom u ovako respektabilan europski klub. Dugo vremena smo radili na ovom transferu i drago mi je da je konačno sve zaključeno s pozitivnim epilogom, kako za mene, tako i za klub. Dinamo predstavlja moj prvi iskorak u europski nogomet, a znam da je klub u Europi već dugi niz godina vrlo konkurentan i da protiv njega nitko ne može unaprijed računati na bodove', rekao je Kaneko za službene stranice Dinama te dodao:

>> Dinamo je pojačanje od samo milijun eura pronašao u Japanu; preporučio ga je srpski trener

'Također, znam da je konkurencija u samoj momčadi vrlo snažna, izazovna, no ne bih došao ovdje da ne volim izazove. Prvi sljedeći za mene osobno bit će dokazati se, kako samom sebi, tako i klupskom vodstvu i navijačima. Siguran sam da ću opravdati povjerenje koje mi je ukazano i da ću na Maksimiru doživjeti mnogo lijepih trenutaka.'

Japanac je na Maksimir stigao na jednogodišnju na posudbu, a Dinamo je njegov angažman platio 400.000 eura. Ako se pokaže kao pojačanje, Dinamo će ga moći otkupiti za 1.1 milijun eura.

Inače, Kaneko je treći japanski nogometaš u povijesti maksimirskog kluba, a drugi koji je nastupao za prvu momčad. Prethodna dvojica su znameniti Kazuyoshi Miura koji je za Zagrepčane igrao na proljeće 1999. godine i Rintaro Tashima koji je u sezoni 2017./’18. nastupao za Dinamo II.

>> više statistike pronađite OVDJE

Miura je u Zagreb došao početkom 1999. s 32 godine i – još uvijek aktivno igra. Član je Oliveirensea u drugoj portugalskoj ligi, 56 mu je godina i najstariji je profesionalni nogometaš u povijesti. Zanimljivo je da su se Miura i 30 godina mlađi Kaneko međusobno sučelili i na samom terenu. Bilo je to u kolovozu 2020. godine u utakmici japanskog Liga kupa kad su Sapporo i Yokohama odigrali 1:1. Miura je tom prilikom bio kapetan Yokohame, ali dalje su ipak prošli Kaneko i Sapporo.