JUTRO NAKON PORAZA

Izbornik Perkovac priznao krivicu, ali o odlasku ne razmišlja: Uvjeren sam...

23.01.2024 u 12:15

Bionic
Reading

Hrvatska rukometna reprezentacija porazom 30:35 od Islanda, ostala je bez mogućnosti ulaska u polufinale Eura. Ali osim što je Perkovčeva momčad podbacila, sada se našla i u problemu, odnosno nije sigurna hoće li izboriti kvalifikacije za Olimpijske igre

Tri poraza ubilježili su hrvatski rukometaši u drugom dijelu Eura. Nakon Francuza i Mađara, 'mjeru' našim igračima u dvorani u Kölnu uzeli su i Islanđani.

Priznao je Perkovac svoju krivicu, ali nekima to nije bilo dovoljno, te su tražili i njegovu smjenu.

A evo što jutro nakon poraza kaže 61-godišnji izbornik.

'Dogodile su se u drugom dijelu neke meni neobjašnjive grešeke, poklanjali smo lopte protivniku. Mislim da mi nismo fizički spremni nositi se s jakim momčadima, vidite i sami, kako turnir odmiče, mi se s tim ne možemo nositi. Imamo mladu, perspektivnu momčad, to je proces sazrijevanja, koji mora proći, ali Islanđani imaju 18 vrhunskih igrača u vrhunskim klubovima koji su nositelji igre, a naši momci to nisu. Šveđanima je trebalo osam godina povratak na vrh, meni je ovo normalan proces sazrijevanja', rekao je Perkovac i nastavio.

'Nedostajala nam je želja. Ne razumijem da je jedan Island ima veću želju nego mi, a ne igra im ni za što ta utakmica. Moramo u stožeru vidjeti što se moglo napraviti da se igrači energentski vrate. Ostalo nije upitno jer znanja imaju. Mi ne možemo igračima vratiti energiju i to je najveći problem. Drugim momčadima je energetski dio jednostavno veći. Naši igrači u velikom dijelu ipak igraju u hrvatskoj ligi u kojoj bi možda Valter i ja još mogli igrati. Ništa kod nas osim energetskog dijela nije upitno, dosta znanja imaju, ali kako turnir odmiče, vidite i sami kako izgledamo. Jednu i pol utakmicu smo odigrali slabo - utakmicu protiv Mađarske i poluvrijeme protiv Islanda. Ostatkom turnira sam zadovoljan'.

Kaže izbornik da se u pripremi turnira nije moglo napraviti više.

'Nije. Imali smo puno bolesti i izostanaka. Znate i sami kako je kada imaš temperaturu 39, ležiš četiri dana i peti dan dođeš na utakmicu. Ovo nije alibi. Nisam trebao nikoga naknadno zvati. Ovo je najbolje što mi imamo, nevezano za to tko će ih voditi, oni su najbolje. Četiri ili pet godina jednog nerada smo morali nadoknađivati, kretali smo iz minusa, a ne od nule'.

Biste li sada što promijenili?

'Dâ mogu promijenio bih, trenirali bismo svaki slobodni dan. To je bilo u dogovoru s kondicijskim trenerom, igračima svima, možda smo to trebali promijeniti, ali dečki su rekli da su potpuno prazni i dali smo im da malo duže spavaju'.

O svom odlasku s izborničke klupe ne razmišlja.

'Uvjeren sam da ću ih ja voditi, ali moraju neki od igrača ipak sami sa sobom odlučiti da ulažu u sebe. Skandinavci i neki drugi u slobodno vrijeme jednostavno uzmu bicikl,, planinare, stave bubice i idu, a znate i sami da je naša kultura takva da kada smo slobodni ne radimo ništa.

Duvnjak ostaje ili...?

'Dule će ostati u reprezentaciji. Mislim da to nije upitno. Nisam pričao s njim, ali pretpostavljam da hoće. Olimpijske igre su veliki motiv.

Kaže Perkovac da je obavio i razgovor s Lukom Cindrićem.

'Jesam, rekao sam mu da želim da on bude vođa ove momčadi, da povuče, da predvodi igru, rekao je: "Hoću šefe". Ali ne znam što se dogodi. Jednostavno, ni Cindrić ne igra u Bukureštu previše, još je bio i ozlijeđen. Ali ne treba samo gledati na njega, nije tu samo Cindrić... Vidjeli smo sada da nije bilo Duvnjaka već nekoliko utakmica i što ćemo onda, tko će ako nema Duvnjaka. Igrači moraju između sebe pronaći tko je taj vođa. Ja možda nisam bio najbolji igrač u svojoj generaciji, ali su svi uvijek pitali kada bi došlo do nekog pitanja 'što kaže Peki....

A što Peki kaže uoči utakmice s Njemačkom?

'Volio bih da odigramo utakmicu kao što smo igrali na početku grupne faze. Jako su borbeni, nisu na razini Njemačke od prije, ali su ekipa koja te može samljeti. Mi smo uvijek govorili da su naši golmani nešto konačno obranili, a njihovi su već godinama na toj razini. Wolff ih drži u turniru. Imaju i igrače, ne pitaju je li boli, samo igraju, lijepo ih je vidjeti'.

  • +26
Rukomet: Hrvatska - Island Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL