VUKOVIĆ ZA TPORTAL

S Hrvatskom je osvojio olimpijsko zlato, pa njegova izjava o Perkovcu ima težinu

23.01.2024 u 07:00

Bionic
Reading

Hrvatski rukometaši s tri uzastopna poraza u drugom krugu natjecanja, od Francuske, Mađarske i posljednjeg protiv Islanda, ostali su bez prilike za plasman u polufinale Eura. A sve je krenulo blistavom pobjedom protiv Španjolske. Nastup Hrvatske na turniru u Njemačkoj za tportal analizirao je Drago Vuković, bivši hrvatski reprezentativac

Drago Vuković bivši je hrvatski reprezentativac koji je u karijeri s najdražom momčadi osvojio šest medalja na najvećim natjecanjima, od čega ipak odskače olimpijsko zlato iz Atene 2004.

Tijekom igračkih dana nosio je dresove Splita, Zagreba, Gorenja te njemačkih klubova Gummersbach, TuS Nettelstedt-Lübbecke i Füchse Berlin.

Danas radi kao trener u rukometnoj akademiji Petra Metličića BM 07, a za tportal složio je presjek viđenog u Njemačkoj.

'Protiv Islanda je krenulo dobro, Klarica je zabio, Mandić skinuo dva zicera, ali koje ću kasnije još jednom spomenuti. Jer i Mandić i Kuzmanović na kraju su imali 12 obrana, a tek jedna ili dvije obrane bili su udarci izvana. Sve ostalo bili su, kako mi kažemo, ziceri, što je dokaz da obrana nije bila dobra. Dobili smo na ovom turniru dva vrhunska golmana, ali bez potpore u vidu pravih rezultata. Bezidejnost u napadu traje već godinama. I u igri '6 na 6', ali i '6 na 5'. Zbilja loše. Imali smo vodstvo 9:6, igrača više, a šutnemo preko gola. Vrlo pasivno idemo s igračem više, a to nam se godinama ponavlja. Igrali smo obranu '5+1' sa Srnom i Duvnjakom naprijed, ali nije dobro funkcionirala.

Tijekom cijele utakmice nismo faula napravili. Falilo je da netko od naših stisne 'šamarčinu', kao što je Gislason opalio Srni. Očito nas je sve ono što se dogodilo protiv Španjolske - zavaralo. Tamo smo zabili skoro 40 golova. Iako smo prije dvije, tri godine, također igrajući protiv Španjolske, zabili samo 20. Šteta što niti u ovoj, ali i onim prethodim utakmicama nismo iskoristili naše sjajne golmane.

Na kraju smo razbranili Gustavssona. Imali smo i sreće što Šipić kod jednog gola prednosti za Island nije dobio isključenje. Suci očito to nisu vidjeli. Obrana je bila katastrofalna, a što potvrđuje da su njihovi igrači imali 'zicere', koje je na pravo čudo Kuzmanović uspijevao zaustaviti. U obrani smo 'spavali', i Cindriću i Srni pivot utrči iza leđa. I moj prijatelj s parketa Nikša Kaleb rekao je dobro - bez kontakta nema rukometa.

Sad možemo pričati o mladosti, (ne)iskustvu... Većina naših igrača igra u inozemstvu dug niz godina. Za mene osobno dobitak turnira su Klarica, Srna, Jelinić je već dokazao svoju klasu, Načinović je bio odličan, golmani vrhunski. Dobili smo dva desna krila sasvim slučajno, Glavaša i Šoštarića. Ali bez nekih planova, jer smo izraubali Horvata i Čupića, naše dvije legende. Šteta je što smo na ovom turniru izgubili Ivana Martinovića jer je odličan dečko i pravi radnik. No Klarica je pokazao da se na njega može računati. Maraš također. Trebamo vidjeti što će u budućnosti biti sa srednjim vanjskim, jer i Karačić i Duvnjak već su u godinama, imaju ih 35. Treba vidjeti koliko će moći pratiti ovaj ubitačni ritam, jer igraju i u klubu i u reprezentaciji na vrhunskom nivou. I tako već 10, 15 godina. A to nije lako. Moramo gledati koga ubaciti na tu poziciju, nekog mlađeg. Moje mišljenje je da se Srna pokazao kao odlično rješenje za lijevoga beka, maksimalno je iskoristio svoju priliku u obrani, gdje je najteže igrati na poziciji 3. i 4. Jedino previše ulazi u kontakt, o čemu sam razgovarao i s izbornikom Perkovcem - trebao bi više pucati izvana jer tako gubi manje energije. Momak ima veliko srce, veliki potencijal. Tu smo imali i Lučina, ali igrao je na mahove. Trebao je bolje iskoristiti priliku.

Svaka čast izborniku Perkovcu na izjavi nakon utakmice. Preuzeo je odgovornost na sebe, što godinama od bivših izbornika nismo čuli. Skidam mu kapu zbog toga. I nije da sada branim izbornika, odnosno da netko ne bi mislio da sam protiv bivših imao nešto protiv, ali svaki igrač mora donijeti odluku u svom klubu da se što bolje fizički i taktički pripremi, jer sigurno u razgovoru s izbornicima prije okupljanja znaju kakva će biti taktika. I svi trebaju doći maksimalno spremni. Jer izbornik i kondicijski trener nemaju vremena u tih deset dana pripremiti igrača. Mogu ga samo malo osvježiti. Mi već godinama pričamo - 'umoran ovaj, umoran onaj'. A imamo igrača od 23, 24, 25 godina, koji su u najboljoj snazi. To moramo maknuti sa strane. Imamo odličnu kombinaciju mladi - stari. Perkovčeva kombinacija igrača bila je izvrsna i nije imao koga boljeg pozvati. Ali igrači su ti koji donose odluke na terenu. I za kraj, želim im samo neka probaju izboriti kvalifikacije za Olimpijske igre, a onda još - što bi bio velik uspjeh - neka se na njih i plasiraju.'

  • +26
Rukomet: Hrvatska - Island Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL
Standings provided by Sofascore